Vi er også på Facebook:  FaceBookIcon.gif

logo.gif (4325 bytes)
Stiftet 19. maj 2001

Nyt om SLFS:
Nyhedsbrev november 2024
Du kan nu bestille Årbogen 2024
Det sker i 2024
Husk at betale kontingent
Samsø billed database
Samsø slægtsnavne
 

UK.png English Summary

Nyeste artikler:

Opdateret:
10/05/2024
af: Niels Erik Thunbo Pedersen

Webmaster:
Niels Erik Thunbo Pedersen

Sprog/Language:

Persondatapolitik:
Persondata- og Cookiepolitik

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø Du er ikke logget ind
LOG IND
»Ingen fremtid - uden fortid«
Mindeord over Ann Stahnke ⁎1930 – 2019†
Skrevet af: Niels Henrik Nielsen, 23/10/2019 - Redigeret af: Niels Erik Thunbo Pedersen
Vis Oversigten

Ann Stahnke blev født ind i en familie, som har dybe rødder på Samsø, hvor hendes mor Mette Margrethe Jensen blev født i Onsbjerg. Utallige var de gange, hvor hun som barn besøgte slægten på Samsø, besøg som skulle få stor indflydelse på hendes liv og til forholdet til øen. Der var dem på "Holmegård" ved Ballen og dem fra ”Håbets Vink” på Onsbjerg Mark og ikke mindst venskabet med Grete Johansen fra ”Jenle” samme sted.

Ringebjerg og det lille strandhus blev det centrale sted på Samsø, her ferierede man under meget enkle forhold, frisk vand kunne man hente længere oppe ad vejen ved de fastboende. Familien havde en fladbundet jolle liggende ved huset, og lange sommerdage blev tilbragt med fiskeri på havet. Det var dengang, der var en stor forstrand, hvor ungkvæget gik på græs om sommeren, nu har havet taget alt helt ind til klinten.

Det var først her i 2010’erne, at hun følte behov for et fjernsyn og måske en lidt bedre internetforbindelse. Dagene i de mange ugers sommerophold blev brugt med at bade, at læse aviser og bøger og at gætte krydsord. Og så modtog hun mange af de faste gæster til en kop kaffe, et glas vin eller en rejemad, imens solen gik ned over Jylland. Hun kunne sagtens opholde sig i ugevis i sit lille private paradis – og nøjes med at handle ind i Tranebjerg bare én gang om ugen. Ja, hun kunne opholde sig på Samsø i uger, inden man tilfældigt mødte hende i Tranebjerg.

Hendes børn overtog strandhuset til glæde for den yngre generation, så havde de et sted at sove i festivalugen og nyde stranden og sommeren som deres mormor.

Det var naturligt for hende at gå ind i lokalhistorie sammen med Laurits Kjær-Hansen, Olga Foged Klemensen og andre lokale pionerer på området, og da Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø blev stiftet i 2001, var hun selvfølgelig med. Sammen med en lille gruppe af medlemmer blev hun siden æresmedlem i foreningen. Deres fælles indsats for slægtsforskningen på Samsø var enestående, idet det foregik i en tid før Windows, deres udskrifter var matrixprintet, og udgangsmaterialet var mikrofilm, mikrofische og andet i dag håbløst forældet udstyr og teknik. En del af hendes transskriberinger af f. eks samske skifter er dog stadig en nyttig kilde, som kan findes på foreningens hjemmeside.

Hun var også indtaster i KIP, platformen hvorfra der indtastes i de landsdækkende kirkebøger, folketællinger m.m. Hun modtog alt som skanninger og tastede ind derfra. Indtil for nylig var hun aktiv i Sokkelund Herreds Slægtsforening. Én ting var hun ked af, og det var, at alt det sociale i foreninger og på arkiver går tabt i takt med den stigende digitalisering.

Ann Stahnke havde kant, både privat og i relation til andet her i livet, og hun fravalgte livsforlængende behandling, for hun ønskede så fin en afslutning på livet som mulig.

Æret være hendes minde.

På vegne af

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø,

Niels Henrik Nielsen

www.genealogy-samsoe.dk - 0
Grafik og tekst er optimeret til Internet Explorer
Set bedst med en skærmopløsning på 1024 x 768 eller højere
AspUpload Table Editor
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.03