Vi er også på Facebook:  FaceBookIcon.gif

logo.gif (4325 bytes)
Stiftet 19. maj 2001

Nyt om SLFS:
Nyhedsbrev november 2024
Du kan nu bestille Årbogen 2024
Det sker i 2024
Husk at betale kontingent
Samsø billed database
Samsø slægtsnavne
 

UK.png English Summary

Nyeste artikler:

Opdateret:
10/05/2024
af: Niels Erik Thunbo Pedersen

Webmaster:
Niels Erik Thunbo Pedersen

Sprog/Language:

Persondatapolitik:
Persondata- og Cookiepolitik

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø Du er ikke logget ind
LOG IND
»Ingen fremtid - uden fortid«
Årbogen 2016
Årbog 2016 forside.jpg

Årbog 2016 bagside.jpg
Pillemark - Beretninger fra en landsby og dens opland

Årets bog handler, som titlen antyder, om byen Pillemark og de omkringliggende lidt mindre byer. Liggende mellem Tovbjerg og Møllebakken, med ringvejen østen og vesten om byen, rummede byen Pillemark mange små håndværkere, købmænd og interessante personligheder. De optræder i flere af artiklerne, ja de nævnes måske endog i flere af dem . De var jævnaldrende og voksede op i mellemkrigsårene og havde de samme skolelærere. De nød alle Vesterløkkens friske vand, nogle drog ud i verden.

Årbogen indeholder en lille snes artikler om virksomheder, foreninger og personligheder fra Pillemarks nyere tid. Mange af navnene vil vække genklang ved læseren, ja nogle vil trække lidt på smilebåndet når erindringerne vælder op i én.

Sofastenen af Arne Thunbo er de første små tyve år af hans erindringer som barnefødt i en af Pillemarks tre daværende købmandsbutikker - hjemme ved Ole Thunbo. Sofastenen eller Sælstenen ved Fogedmarken er barndommens holdepunkt i et hjem præget af stor travlhed og arbejde med butikken, landbruget og familiesammenkomster. Der er desuden omtale af skæve personligheder i den søndre del af byen.

Lossepladsen ved Oksemose beskriver med to tidligere ansattes egne ord, hvordan det hele startede og tiden frem til en ny fyldplads måtte tages i brug. Man kan vel sige at det var samfundets vigtigste virksomhed, men måske også den mindst populære. De svinede, og den lugtede, og røgen bredte sig til de nærmeste naboer - men de ansatte oplevede mangt og meget under deres daglige ture rundt over snart sagt hele øen. Alle samsinger kendte Helmer og hans ansatte. Sønnen "skralde-Ole" tog over, og han har hér sammen med en kollega åbnet en flig for nogle af deres mange erindringer.

Handelsgartner Ole Bryder var en rigtig iværksætter og var med overalt, hvor der skete noget nyt. Han blev måske en af landets førende gartnere indenfor orkidéer, idet han importerede frø direkte fra sydamerika, og han dyrkede mærkelige eksotiske frugter i sine drivhuse. Niecen Tove Printz og genboen Ivan Kjær har kendt gartneren, svæveflyveren og biavleren i hans lange liv på Østergade i Pillemark.

Storbrand i Pillemark 1926 af Knud Schou Poulsen - "Det brænder altid i Pillemark" var overskriften i datidens avis. Intet mindre end tre større brande har sat sit præg på bybilledet i dag. Knud's bedsteforældre boede i den ende af Storegade, som blev ramt af ildløs midt i tyverne. De tætliggende huse, alle med stråtag, var lette ofre ved brand.

Sommerhusområdet Anemonevej-Gyvelvej beskriver den spæde start med sommerhuse og feriepensionater. Forfatterens forældre havde investeret i et lille sommerhus, og alt var primitivt dengang. De hvide asparges dyrkedes stadig på den magre og stenede sandjord. Og vor handlede man så ind dengang? Jo, det gjorde man da i Pillemark.

Maleren fra Samsø. Fra København via Berlin blev det til maleren på Samsø og en historie om at falde til og at blive taget godt imod. I artiklen får vi en levende beskrivelse af Pillemark og især forholdene hos nogle af byens gamle slægter indenfor landbruget. Inden da var livet præget af store op- og nedture, præget af uroen i Europa.

Vi kommer også omkring Boldklubben Godthåb og en tur i frysehuset. Vi besøger både skomageren og sadelmageren og posten skal vi da heller ikke glemme.

Pillemark havde unægtligt meget at byde på, også dengang.

Bogen blev præsenteret i Besser Forsamlingshus lørdag den 26. november 2016, hvor årbogsredaktionen gav en introduktion til nogle af årets emner.

Bogen kan bestilles gennem foreningen - Se nedenfor.

Redaktør på Årbog 2016
Niels Henrik Nielsen

Bestilling af Årbog 2016:
On-line bestilling af årbøger

www.genealogy-samsoe.dk - 0
Grafik og tekst er optimeret til Internet Explorer
Set bedst med en skærmopløsning på 1024 x 768 eller højere
AspUpload Table Editor
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.03