Vi er også på Facebook:  FaceBookIcon.gif

logo.gif (4325 bytes)
Stiftet 19. maj 2001

Nyt om SLFS:
Nyhedsbrev november 2024
Du kan nu bestille Årbogen 2024
Det sker i 2024
Husk at betale kontingent
Samsø billed database
Samsø slægtsnavne
 

UK.png English Summary

Nyeste artikler:

Opdateret:
10/05/2024
af: Niels Erik Thunbo Pedersen

Webmaster:
Niels Erik Thunbo Pedersen

Sprog/Language:

Persondatapolitik:
Persondata- og Cookiepolitik

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø Du er ikke logget ind
LOG IND
»Ingen fremtid - uden fortid«
Aarhus Stiftstidende netavis - 21. november 2005
De vilde malere på Samsø

HISTORIE
Slægts- og Lokalhistorisk Forening udgav i weekenden foreningens femte årbog med fokus på malere
Af Jens Øster-Mortensen



De vilde kunstnere dukkede op på Samsø i 1943, hvor de sommeren igennem bosatte sig i Nordby og startede deres spæde kunst. Det var brødrene Asger Jorn og Jørgen Nash, der dengang blev indskrevet i sognefogedens bog som Jørgensen, der sammen med Robert Jacobsen, Ejler Bille og Agnete Therkildsen henlagde sommeren til Samsø.

Denne sommer trillede "de vilde" blandt andet en stor sten hjem fra Ballebjerg til Nordby, hvor de i fællesskab dekorede stenen der i dag kan ses på Silkeborg Kunstmuseum. Tilnavnet "De Vilde" fik de, da selskabet besøgte Kyholm i sommeren 1943. Et fotografi fra stedet viser Asger Jorn og Robert Jacobsen i en vild udfoldelse, og har man set billedet, er man ikke i tvivl om, hvorfor de fik dette tilnavn.

Rørbye til Willumsen
Det er Morten Holm Madsen, der er født i Langemark, som har indsamlet de mange fakta om malerne der i årenes løb har besøgt Samsø. Fra 1845 til 1847 var det guldaldermaleren Martinus Rørbye der besøgte Samsø og på Statens Museum For Kunst kan man se en stor del af de tegninger og malerier han malede på Samsø. Et berømt maleri stammer fra et retsmøde i tingstuen i Brundby i 1847, hvor birkedommer Søren Bay er ved at afhøre et vidne. Siden var det maleren Jørgen Roed, der besøgte Samsø og et maleri af hans sviger godsinspektør August Kruse, hører til blandt de mest spændende. Livsnyderen Holger Drachmann var i 1879 på bryllupsrejse til Island med sin hustru Emmy Culmsee, men parret besluttede at stå af færgen ved Samsø og indlogerede sig på købmandsgården i Ballen, hvor der blev udført i massevis af skitser og digte. Det er lykkedes for Morten Holm Madsen at opspore skitsebogen, der i dag tilhører efterkommerne af Drachmann.
Et flot maleri af de Kampmannske Døtre fra 1885 blev malt af J.F. Willumsen i dommerboligen i Tranebjerg, da birkedommer Kampmann var i familie med Willumsen.

Bertel Madsen fra Langemark har i årbogen også lavet en skildring af Frank Jægers besøg på Samsø, ligesom sangeren og komponisten Tony Vejslev også opholdt sig på Samsø i årene 1954-1962, hvor han var lærer på Samsø Realskole. Både Henrik Pontoppidan og Martin Andersen Nexø besøgte også Samsø og i Nexø's novelle "Ungdom", er den kvindelige hovedperson en ung pige fra Samsø.

Morten Holm Madsen fortæller, at det har været en spændende proces at støve historierne om kunstnerne op. Det føles som at grave en stenøkse op af jorden. Holm Madsen blev udlært hos købmand Klejs i Besser i 1956. - Vi kan godt være lidt stolte af de besøg, og det har ikke været helt almindelige klatmalere, der har besøgt Samsø men derimod anerkendte malere. Det er også en slags udvidelse af slægtshistorien, så man får et andet perspektiv med i hvad der er sket på Samsø de sidste 150 år, siger Morten Holm Madsen.

Den spændende årbog fra slægtforeningen kan købes hos Samsø Boghandel i Tranebjerg eller på arkivet på det tidligere alderdomshjem i Onsbjerg. Her kan man også blive medlem af foreningen der i øjeblikket har 211 medlemmer.

udgivet 21. November 2005, 12:00

www.genealogy-samsoe.dk - 0
Grafik og tekst er optimeret til Internet Explorer
Set bedst med en skærmopløsning på 1024 x 768 eller højere
AspUpload Table Editor
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.03