Årgang 14 Nummer 1 Marts 2015 |
![]() |
Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø "Ingen fremtid - uden fortid" Kalenderårets første nyhedsbrev skal omtale alt det nye og spændende, som sker på vores kære ø, Samsø, netop i disse tider. Ny færgehavn syd for Ballen havn, en nyrenoveret færge hvis overfartstid til Kalundborg er reduceret noget og som det sidste scoop – øens kommunale rederi, der har indsat sin helt egen færge, ”Samsø”, og det er ikke det rene gas. Færgen skal med tiden sejle på bl.a. løg- og kålblade og alskens andet fra håndteringen fra øens grønsagsproduktion. Og hvad mon købmand Lars Rasmussen ville sige til den nye færgehavns placering, nu snart 150 år efter indvielsen af Kåsen havn? Folketællinger er et velkendt emne for os i foreningen. Det er bare så pokkers besværligt at skulle lede efter nålen i høstakken. Om hundrede år vil FT 2015 blot bekræfte en udvikling, som har stået på over mange årtier. Oppe under himlen har lærken nys slået sin trille. Tiden er inde til et nyt arbejdsår for Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø. Vi véd ikke hvad dét bringer.
Kontingent til foreningen Hvis du er bruger af foreningens hjemmeside, så kan du dér - og meget nemt - tjekke, om foreningen har modtaget og registreret din indbetaling. Bruger du ikke foreningens hjemmeside, eller har du problemer med at logge ind, så kontakt venligst foreningens webmaster (for at få adgang til hjemmesiden) eller foreningens kasserer (for at få oplyst, hvorvidt du har betalt). Kasserer
Michael Klejs: Webmaster
Niels Erik Thunbo Pedersen:
Nyt fra bestyrelsen/foreningenen Om aftenen var der forsamlet en snes medlemmer til en underholdende middag med dinér transportable á la Pia Klejs, Besser forsamlingshus. Suppleant i bestyrelsen, Anne Lykke Hansen, overraskede med oplæsning af tanker over det slægtshistoriske fællesskab i foreningen. Her følger i uddrag et par vers: Alle deltagere fra forskellige landsdele komme,
Alt i alt havde vi alle en rigtig god og dejlig dag. Bestyrelsesmøder - på en tidligere generalforsamling blev daværende bestyrelse opfordret til at oprette en mappe indeholdende mødereferater fra bestyrelsens møder. Dette er nu blevet ført ud i livet, og ethvert medlem kan bede om at låne mappen til gennemsyn. Samme mødereferater har tidligere været lagt ud på hjemmesiden, og som følge af skiftende ansvarlige for hjemmesiden er dette ikke blevet gennemført konsekvent. Det vil vi naturligvis følge op på.
Fra kassereren Til slut en lille beklagelse fra kasseren. SLFS er på mange måder en dejlig forening at være kasserer i, men kassererarbejdet er jo frivilligt og skal passes ind i den ikke altid så rigelige fritid. Derfor går tingene nogle gange lidt langsommere og tungere end medlemmerne nok kunne ønske. Men kassereren har lovet, at han gør, hvad han kan, for at nå det hele.
Nyt fra Samlingen Kulturstatistik.dk – Som medlem af Lokalarkiver i Danmark bliver vi hvert år bedt om at oplyse, hvorledes året er gået; hvor mange gæster har vi haft, hvor mange timer er der anvendt på egentligt arkiveringsarbejde, etc. Og alle tal er bedste kvalificerede bud, og kan altså både være lidt under og lidt over de faktiske tal. Årets tilvækst i arkivmateriale (protokoller, bøger, personlige papirer etc.) har vi denne gang anslået til 2,2 (hylde-)meter. Vi har haft 260 gæster på omkring 50 årlige åbningsdage. Tilsammen har vi anvendt 880 timer til regulært arkiveringsarbejde. Hertil skal så lægges timer fra åbningsdagene og ikke mindst årbogsarbejdet. Udlån – foreningen er i besiddelse af et stort materiale, som Ole Even Rasmussen, Brundby, har udarbejdet, og en lille del af hans lysbilleder har vi haft udlånt til Brundby Borgerforening. Vi forventer, at billedmaterialet skal udlånes endnu engang her i 2015 og borgerforeningen har indtil videre kvitteret med en række nye oplysninger til billederne. Indleveringer/registreringer – Siden november har vi modtaget et mindre antal spændende indleveringer bl. a. om: Samsø Svømmehal, fangstjournaler fra en fisker i Kolby Kås, en kontrabog fra 1866, et større antal lokalhistoriske bøger, ansøgninger og anbefalinger fra 3 samske mejerister, kontrabøger fra M. Holm/Buchhave Thorup, Sundhedsvedtægt Besser kommune 1929, sognerådstidende årgangene 1927 – 1933 og et meget omfattende materiale fra sognefogedembedet i Thorup, Langemark og Østerby. Der er meget arkivmateriale, der endnu ikke er færdigbearbejdet bl.a. med baggrund i årbogsarbejdet, men det betyder ikke, at vi ligger stille, og vi sorterer og organiserer til stadighed det indleverede materiale. Eén spændende lille sag skal medlemmerne dog ikke snydes for, idet vi fra Søbygård i Nordby har modtaget et helt slægtsarkiv. Iblandt materialet er en stor samling af ”Lommebog for landmænd”, som er ført med daglige optegnelser over en tidsperiode på flere årtier. Udvalgt dage i marts 1915 skrev ejeren bl. a.: Mandag d. 8. Ved Havnen for at faa Rosa vejet 1025 pd. Kanetur i Nordby. Sendt 2 Grise til Horsens.
Og sådan forsætter kalenderrækken fra 1913 og frem til og med 1970. Meget af det skrevne synes trivielt for os i dag, men dengang var det hele hverdagen, der blev sat ord på.
Kommende arrangementer "Open by Night" Generalforsamling 2015 Årbogspræsentation 2015 |
||
![]() |
||||