Årgang 13  Nummer 2

Maj 2014 

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Aprilsvejr er ofte sol, lette snebyger og så pludseligt næsten sommerlige temperaturer og nu i maj må det være her - foråret. Lærken har i hvert fald længe ladet sin trille høre, spoverne er på jagt efter føde ved Lilleøre og plastikken over kartoflerne blafrer lystigt i vinden. Kort sagt sommeren er på vej og dermed også en status fra din forening.

Nyt fra bestyrelsen

Vi er jo godt inde i det nye regnskabsår, og som ofte behandlet på tidligere generalforsamlinger, så er året 2014 (der regnskabsmæssigt startede den 1. april 2014) et overgangsår, hvorefter regnskab følger kalenderåret. Med andre ord så er regnskabsåret 2014 på kun 9 måneder og afsluttes 31. december 2014. Jeg er sikker på, at vores kasserer Michael Klejs vil fortælle meget mere om dette i forbindelse med juni måneds generalforsamling.

Udover tiltaget med deltagelse i Open-by-Night fredag den 30. maj i Tranebjerg, som kort blev omtalt i sidste nyhedsbrev, så har foreningen også gjort andre nye tiltag. Vi har fået vores egen QR-kode, der kan anvendes af alle med en smartphone eller andre håndholdte enheder med en indbygget skanner. QR-koden vil fremover blive integreret de steder, hvor det er muligt: i annonceringer, på brevpapir, i årbøger etc. Det er vigtigt, at vi er synlige alle mulige steder.

Til venstre foreningens QR-kode.

QR-koder er todimensonelle stregkoder, der hurtigt kan lede dig hen til en specifik web-side på internettet.

Der kræves, at du har en QR-kode-scanner, som typisk fås til smartphones, eller til PC'er med indbygget kamera.

Koden, der er vist her, fører dig til forsiden af SLFS's hjemmeside.

Vi har også oprettet en gruppe på Facebook, som hedder "genealogysamsoe". Den vil primært være forbeholdt foreningens frivillige til at vise billeder. På vores  hjemmeside har webmaster lagt et ikon ind i øverste venstre hjørne. Klik på det og du er straks inde i gruppen - eller du kan klikke her. For alle billeder gælder det, at enten sted eller en eller flere personer er ukendte. Enhver kan gå ind på siden og kigge billederne igennem. Vi forsøger at ordne dem i nogle simple strukturer, f. eks ordnet som ukendte personer, ukendte steder. Ukendte steder kan igen være underopdelt efter f. eks. by eller sogn.
På Facebook findes en lignende gruppe "Gamle billeder fra Samsø" med en brugergruppe på over 1500 personer. Her kan alle, der har meldt sig til gruppen, lægge "gamle" billeder op. Der kommer rigtigt mange kommentarer, og gamle venner, bekendte og klassekammerater genskaber for et øjeblik tiden fra dengang.
I SLFS har vi besluttet, at vi indtil videre ikke vil lægge foreningens billeder op på denne side, men måske vil det komme senere, og det er vigtigt at pointere, at vores Facebook-gruppe ikke skal ses som en konkurrent til andre lignende grupper eller sider. Vores side på Facebóok tjener et helt konkret og praktisk formål. Endelig er det heller ikke hensigten at udfase vores egen hjemmesides billedbase.

Vi har i flere år drøftet en opdatering af vores hjemmeside og i 2012 der blev budgetteret med et beløb til undersøgelse og eventuel oprettelse af ny side. Ønsket var blandt andet et mere moderne og brugervenligt design og en mere smidig og driftssikker medlemsadministration. Ligeledes kunne udsendelse af nyhedsbreve måske også forenkles. Vi er ikke kommet så langt med denne undersøgelse, som vi havde håbet på, så opgaven må nok forventes at fortsætte i bestyrelsen efter generalforsamlingen

Arbejdet med den nye årbog går hastigt fremad, og vi har ikke mere travlt, end at vi stadig er lydhøre for medlemmers forslag og ideer. Ja nogle har måske et lille manuskript liggende hjemme i skuffen, og det vil vi selvfølgelig meget gerne se.

Samlingen

Nu kunne man som medlem få den opfattelse at alle ressourcer bruges på f. eks. facebook, men der sker da heldigvis også mange andre ting. Arbejdet med at oprette indleveringer siden år 2001 i programmet Arkibas foregår løbende og sammen med flere andre aktiviteter, som de frivillige er med i. Vi vil fremover via nyhedsbrevet holde medlemmerne informeret om, hvad der er sket siden sidst. Og det gælder både nye indleveringer og registreringer.

Udvalg af registreringer siden ultimo februar
Protokol m.m. fra Besser forsamlingshus, købmandsforretningen Thunbo Pillemark, Samsø Malermesterforening (Malerlaug), Vurderingsprotokoller Kolby sogn 1886-1951, Vurderingsprotokoller Besser sogn 1883-1908, Assuranceprotokol Kolby sogn 1926-1957, Forsikringsprotokol Kolby sogn og Pillemark 1898-1926, Brundby alderdomshjem beboerprotokoller, Søby mejeri Nordby, Mårup Smedje, Nordby elektricitetsværk, Samsø Pionerforening.
Personarkiver for: lærerinde Agnes Holm-Rasmussen Tranebjerg 1924-1980, graver Karl Johan Christensen Kolby, tømrer Rasmus Christensen Ladefoged, Kolby 1887-1950, bagersvend Gustav Peder Sørensen, Tranebjerg, lærer Jon Sigurd, husejer Søren Stjerne Christensen Pillemark, malermester Adolf Sørensen.

Udvalg af medlemsindleveringer siden ultimo februar
Udklip vedr. ildebrand i Kolby, diverse gamle Samsø-kort, DVD med skan af gamle billeder, stor billedsamling slægten Anker Sørensen Østerby, slægtsbog for Caroline og Morten Peter Mortensen Thorup, slægtsmateriale og billeder fra Bollegaard Permelille, kontrabog Østerby elværk.

Besøg fra Pillemark

Den aktive bestyrelse i borgerforeningen havde længe forsøgt at finde en dato for et besøg i foreningens lokale og ved Egnsarkivet. Mandag den 10 marts kunne dette så endelig finde sted, og kl. 19.30 ankom de standsmæssigt i egen bus. En lille snes lokale borgere fra Pillemark havde valgt at afsætte nogle timer til arrangementet.

Arkivleder Niels Henrik Nielsen bød gæsterne velkommen i stueetagens Café, og efter en kort introduktion til, hvad et arkiv er, hvilke regler der gælder og anden praktisk information, strømmede gæsterne ovenpå, hvor de blev modtaget af Helle Rasmussen, Ole Pedersen (begge Egnsarkivet) og vores egen dygtige researcher Robert Sørensen.

På vores hjemmeside finder man i øvrigt under menupunktet "Nyeste artikler" et link til Pillemark borgerforenings arbejde, herunder også til deres fine informationspjece: "Pillemark hus for hus".

 

 


Kommende arrangementer

Open-by-Night i Tranebjerg
Fredag den 30. maj
Vi har lejet en af Handelstandsforeningens boder, og herfra vil vi fortælle vidt og bredt om foreningens mange muligheder.

Generalforsamling 2014
Lørdag den 14. juni
Program
kl. 10.00 Åbent på arkivet.
kl. 14.30 Foreningen inviterer til kaffebord på Nordby kro med efterfølgende generalforsamling.
kl. 17.00 Byvandring ved Erik Ruus, evt. afsluttende med klokkeringning.
kl. 19.00 Festmiddag på Nordby kro

Årbogspræsentation 2014
Lørdag den 22. november
Præsentationen af den næste årbog foregår lørdag den 22. november 2014 på Sælvigbugtens Camping. Stedet ligger centralt på Samsø, og så kan udenøs gæster jo passende bo på stedet.

Vigtige informationer til alle medlemmer

Nyhedsbreve og andre meddelelser sendes elektronisk via mail, og det er derfor vigtigt at ændringer i mailadresse videregives til foreningen. Det samme gælder, hvis man flytter postadresse. Medlemmerne kan selv rette disse oplysninger ved at logge ind på foreningens hjemmeside, eller man kan sende oplysningerne til foreningen, men i så fald bedes man huske at angive både navn og medlemsnummer.

Måske var det en god idé om du tjekkede, om dine adresseoplysninger er korrekte.

Husk også indbetaling af kontingent for 2014 - dato for rettidig betaling er passeret.

logo_slfs.gif