Årgang 11  Nummer 1

Marts 2012

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

De første spæde forårstegn er allerede ved at melde sig, og vinteren er så småt ved at slippe sit tag. Foreningsarbejdet er dog stadig i fuld gang. Vinteren har budt på flere gode oplevelser for vores vedkommende. Det kan I læse mere om i dette nyhedsbrev, der også bringer lidt mere information om de kommende aktiviteter.

Årbogspræsentationen i Besser den 26. november 2011
Efter det store 10 års jubilæumsarrangement den 17. og 18. juni på Strandhotellet Walthers Hvile ved Ballen kunne vi lægge vore kræfter i at få færdiggjort den 11. udgave af foreningens populære årbog med titlen ” Samsøhistorier fra 1900 tallet”.
Præsentationen fandt sted i Besser Forsamlingshus lørdag den 26. november og som altid var der et stort fremmøde af såvel udenøs som lokale medlemmer samt af mange andre med interesse for Samsøs slægts- og lokalhistorie. Foreningen bød på kaffe og Pias hjemmebagte kringle alt imens årbogsredaktionen gav små causerier med lysbilleder plukket fra bogens emner spændende fra: Cirkus Sus forestillingerne på Tranebjerg Sportsplads under Anden Verdenskrig i 1942 over møbelsnedker Henning Thomsen spændende rejser og arbejdsliv til landarbejderdrengen Marius Præst Jørgensens betagende beretninger fra barndommen i beg. af 1900 tallet på den ene af de to Vadstrupgårde og fra hans spændende farefyldte voksenliv som sømand på de store Verdenshave.
Foreningens webmaster og hjemmesideredaktør, Niels Erik Thunbo Pedersen, afsluttede arrangementet med at give os et indblik i et nervepirrende kapløb på en internetauktion om erhvervelsen af en sjælden og af passionerede samlere eftertragtet gammel Samsø-postforsendelse, sendt under isvinteren 1922:
  
Niels Erik har igennem en årrække erhvervet og samlet en større samling postforsendelser med tilknytning til Samsø, heriblandt over 1000 postkort med Samsømotiver, hvoraf de fleste kan ses på foreningens hjemmeside.
Der var efterfølgende kø ved salgsbordet af ivrige købere af den nye årbog og på udgivelsesdagen kunne vi konstatere et meget tilfredsstillende salg. Et enkelt medlem forsynede sig således med hele 30 eksemplarer for sikre sig en eftertragtet julegave til vennerne…
Støttet af vor store julegaveannonce for årbogen i Samsø Posten i starten af december kunne vi atter i år glæde os over et meget tilfredsstillende salg af årbogen igennem Samsø Boghandel i julemåneden. Desværre måtte Samsøs sidste boghandel samtidig med beklagelse bekendtgøre, at de så sig nødsaget til at lukke med sidste åbningsdag den 23. december 2011. Det er vi rigtig mange, der er kede af, og vi siger Mette tak for hendes positive medvirken til salget af vore årbøger i næsten 10 år. Dette detailsalg af vore årbøger både til Samsøs fastboende befolkning og til øens turister har været en stærk medvirkende årsag til, at vore årbøger har fået den store udbredelse i de forløbne 11 år, og som naturligvis også har været afgørende for, at foreningen har formået at holde en fornuftig økonomi i disse udgivelser . Til erstatning for salget igennem den nu nedlagte boghandel er vi derfor glade for, at det er lykkedes os at få en aftale på plads med Super Brugsen i Tranebjerg. Det betyder, at de fremover vil føre vore årbøger i deres faste sortiment i butikken på en god plads sammen med andre lokale Samsø varer.. Vi håber det skal lykkes Super Brugsen at vænne deres kunder til, at nu også bøger er en naturlig del af et velassorteret supermarkeds vareudvalg.

Nyheder på hjemmesiden
Ann Stahnke, en af de solide støttepiller i Samsøs slægtsforskning, har begået en ny bedrift, der nu takket være hendes samarbejde med vor webmaster, Niels Erik, kommer vore medlemmer til gode. Det drejer sig om et gigantprojekt Ann har bokset med, idet hun har afskrevet et stort antal gamle skifteprotokoller fra Samsø og som Niels Erik nu er i færd med at få lagt ind på vores hjemmeside.

Væsentlige indleveringer til arkivet i efteråret 2011
Foreningens arkiv modtager til stadighed en masse interessant materiale, som foreningens medlemmer kan få glæde af. Her gives en kort oversigt over nogle af de større indleveringer modtaget i perioden fra august til december 2011.

Hårdmark by
Et arbejdsstudie over Hårdmark by og markjorde med udgangspunkt i matrikelnumre. Indleveringen omfatter i alt 6 fyldte arkivæsker med omkring 1.000 håndskrevne noter i kladdeform som bl.a. oplister:  Fødte i Hårdmark, viede i Hårdmark, lægdsruller, udskiftninger, jordebog, husmænd i Hårdmark, gårdmænd i Hårdmark samt nyere billeder af nuværende gårde og huse i byen.
De ikke færdigt bearbejdede noter er udarbejdet på baggrund af til dato tilgængeligt arkivmateriale, som alle altså henviser til matrikler i og omkring Hårdmark by.
Har man aner i øvrige sogne eller byer som peger tilbage imod Hårdmark by, så vil man helt bestemt kunne finde et væld af spændende oplysninger her.
Da studiet er så omfattende er det for indeværende ikke muligt at lave et tilbundsgående indeks, i hver arkivæske ligger forrest en grovere oversigt over æskens indhold.

Nordby Selvbetjenings-fryseri Samsø
Et komplet virksomhedsarkiv som omfatter alt fra forhandlingsprotokol fra stiftelsen i 1958 og til nedlæggelsen i 2007. Indleveringen omfatter myndighedsbehandling ifm etablering, jordkøb , byggeomkostninger og en omfattende oversigt over regnskaberne.
Det er pudsigt at læse om hvor meget fokus der var på bevaring af frysehuset udfra et lokalhistorisk perspektiv. De initiativer der dukkede op i 11. time kunne altså ikke redde frysehuset, men vi har sikret at historien om Nordøens vigtige frysehus nu er bevaret for eftertiden.

Slægtsarkiv fra Pillemark
Fra en større slægtsgård i Pillemark by har vi modtaget en mindre samling personlige papirer som omfatter boopgørelse, jordsalg og pantebreve. Dokumenterne viser sammenhængen imellem slægtens indbyrdes forbindelser og ejerforholdene til gården igennem generationer.
Den tidligere ejer købte som mange andre også aktiebreve i Anlægsbroen Selvig og er også indeholdt i samlingen.

Billeder
Samlingen har løbende modtaget store mængder af billeder, gamle såvel som af nyere dato. Hovedparten er af slægten men ind imellem finder vi også spændende billeder med lokalhistorisk perspektiv.
For os på arkivet er det af største værdi om personer er navngivne, ligesom steder og evt. årstal. I kan hjælpe os ved at skrive med en blød blyant bag på billederne – på forhånd tak.

Nyt fra kassereren
I midten af februar udsendte vi kontingentopkrævninger til de medlemmer, der ikke allerede havde forudbetalt kontingentet for 2012, f.eks. i forbindelse med køb af årbøger i november eller december måned.
Vi skal beklage, hvis ordlyden af denne opkrævning gav nogle medlemmer det indtryk, at der var tale om en rykker. Det var ganske enkelt ment som en helt almindelig besked om, at det nu (altså dengang) var på tide at betale kontingentet for 2012, som forfaldt til betaling med udgangen af februar På trods af den udsendte opkrævning, så er der stadig en del medlemmer, der mangler at betale kontingent for indeværende år.
Vi håber, at de medlemmer, der endnu ikke har betalt, snarest vil få dette bragt i orden, så vi ikke skal bruge en masse tid på at udsende rykkere. Hvad enten det sker pr email eller pr brev, er der tale om et kedeligt ekstraarbejde, vi helst vil være foruden. Skulle du have mistet gejsten og ønsker du derfor at udmelde dig af foreningen, så må du meget gerne meddele os dette, så vi ikke behøver at kontakte dig yderligere.

Omkring selve økonomien er der ikke så meget at berette lige p.t. Alt følger i det store og hele budgettet, og det er jo i grunden ikke så galt ... 

"Det historiske Hjørne" i Samsø Posten
Som optakt til udgivelsen af sidste årbog bragte vi nogle smagsprøver på nogle af de gamle morsomme billeder i Samsø Posten fra Cirkus Sus forestillingen på Tranebjerg Sportsplads i sommeren 1942. Arkivgruppen på Samsø der redigerer "Hjørnet" arbejder for fuld tryk med nye og spændende indlæg til Samsø Posten . Hvis nogle af vore medlemmer har gamle fotos liggende, de synes egner sig til denne aktivitet, må de meget gerne kontakte arkivet

Tema for den næste årbog
Træ-håndværkere på Samsø bliver arbejdstitlen for det tema, vi vil prøve at samle stof om til årbog 2012. Årbogsgruppen bestående af Michael Klejs, Robert Sørensen, Niels Henrik Nielsen, Bertel Madsen og Morten Holm Madsen har afholdt deres første møde og de enkelte medlemmer er allerede gået i gang med at samle relevant stof bl.a. om nogle gamle billedskærere på Samsø, der især har udmærket sig med udførelsen af et par epitafier i slutningen af 1600 tallet i en af Samsøs kirker, ligesom vi kender til værker disse gamle mestre har udført i kirker uden for øen. I slutningen af 1800 tallet og omkring første del af 1900 tallet har vi to betydelige billedskærere og møbelsnedkere, Bertel Olsen, Brundby og Martin Thomsen, Tranebjerg, der begge er kendt for at have udført gedigent møbelhåndværk . Førstnævnte udførte bla. møblerne til en Samsøstue i det i 1885 nyetablerede Dansk Folkemuseum i København inden han etablerede sig i på Grandhøj i sin fødeby Brundby. Både Bertel Olsen og Martin Thomsen medvirker ved ombygningen af Brattingsborg slot i 1890’erne, og vi har i den sidste årbog beskæftiget os med Thomsens kirkebænke og salmenummertavler i Tranebjerg Kirke. Foruden de nævnte håndværkere er vi på sporet af en karetmager Rasmus Jensen og tømrermester Marius Mikkelsen begge fra Langemark. Sidstnævnte udmærkede sig bl.a. ved i 1930’erne og 1940’erne at seriefremstille høvlebænke til flere af landets sløjdskoler. Andre træhåndværkere vi prøver at samle stof om, er et par af øens betydelige skibsbyggere i Ballen og Mårup. Selvom vi allerede har kontakt med forfattere til artikler om flere af de her nævnte træhåndvækere, opfordrer vi vore medlemmer til at gå i gemmerne efter gamle fotos eller historier om disse eller andre, det kunne f.eks. være bødkere, der fremstillede smørdritler til datidens mejerier eller af Samsøs gamle håndværkere og deres arbejder, dog helst eksempler fra det gamle landbrugssamfund fra før 1950.

Ændringer i bestyrelsen
Foreningen holder som annonceret generalforsamling i år lørdag den 9. juni og flere detaljer om dette vil fremgå af næste nyhedsbrev, der forventes udsendt i starten af maj. Vi kan dog allerede nu oplyse, at foreningens nuværende formand Morten Holm Madsen har meddelt, at han af personlige årsager ikke ønsker at genopstille til denne post. Ligeledes kan vi oplyse, at foreningens kasserer Helle Jørgensen og foreningens webmaster Niels Erik Thunbo Pedersen har meddelt, at de udtræder af bestyrelsen ved generalforsamlingen på grund af forventet udstationering senere dette år. Både Morten, Helle og Niels Erik har været bestyrelsesmedlemmer siden 2004. Det ligger dem alle på sinde at foreningen videreføres i bedste gænge, og de vil alle om end i nye roller meget gerne bidrage hertil.
For en god ordens skyld kan det oplyses, at de resterende bestyrelsesmedlemmer Niels Henrik Nielsen og Michael Klejs ikke har planer om at udtræde af bestyrelsen. Niels Henrik, som er på valg i år er således villig til genvalg.
Jens Erik Mortensen har meddelt at han ikke ønsker at genopstille som suppleant, men håber på at en lokal og fastboende vil overtage posten i stedet for. Anne Mette Øster har meddelt at hun er villig til at genopstille til posten som suppleant.
Alt i alt er der således behov for nogle nye kræfter i bestyrelsen, og til hjælp for en kommende kasserer har Helle udarbejdet følgende liste over de opgaver, som SLFS' kassererjob består af:
Udarbejdelse af årsregnskab og budget, sidstnævnte i samarbejde med bestyrelsen og Samsøgruppen.
Sørge for at regnskabet bliver revideret af foreningens valgte revisor.
Gennemgå regnskabet på bestyrelsesmøderne.
Bogføring og afstemning af bilag og månedlige kasserapporter fra Samlingen, i alt ca. 100 bilag om året; (p.t. benyttes regnskabsprogrammet Stellar))
Opkrævning af kontingent samt registrering af medlemmernes indbetalinger og korrespondance med medlemmerne om dette.
Betale regninger, ca. 30 pr. år.
Momsafregning vedr. årbogsaktiviteterne
Samarbejde med bestyrelsens repræsentant i Samsøgruppen.
Varetagelse af pengesagerne ved årets begivenheder (generalforsamling og årbogsudgivelse)
Årbogssalg, modtagelse af betalinger og udsendelse af betalte årbøger, herunder registrering af årbogsbeholdning.


Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø
"Onsbjerg Gl. Skole"
Tanderupvej 15
8305 Samsø

Hjemmeside:
www.genealogy-samsoe.dk
Medlemmer, der ikke har fået en adgangskode til hjemmesiden, kan henvende sig til foreningens webmaster.

Åbningstid
Torsdage fra kl. 13.00 til 17.00. Aftale om besøg derudover kan træffes med Niels Henrik Nielsen på tlf. 61 70 21 98 eller med Knud Schou Poulsen på tlf. 24 81 47 51.
Email direkte til samlingen: samlingen@genealogy-samsoe.dk

Kommende arrangementer:
9. juni 2012: Generalforsamling på Samsø
Øvrige arrangementer vil blive annonceret på foreningens hjemmeside.

Kontingentindbetaling:
Det årlige kontingent udgør kr. 150 for private og kr. 500 for virksomheder, og det opkræves til betaling inden udgangen af februar måned.
Indbetaling kan ske til giro/bank reg. nr. 0536 konto nr.  0060077193.
Ved betaling fra udlandet benyttes følgende oplysninger:
SWIFT-BIC: DABADKKK, IBAN: DK02 3000 0060 0771 93
Husk at angive medlemsnummer sammen med indbetalingen.

Næste nyhedsbrev:
Maj 2012.

Bestyrelsen:
Formand: Morten Holm Madsen, E-Mail: mortenholmmadsen@live.dk - tlf 33 31 53 53
Næstformand: Michael Klejs, E-Mail: klejs@webspeed.dk - tlf 45 88 57 43
Kasserer: Helle Jørgensen, E-Mail: bst5569@vip.cybercity.dk - tlf 26 13 95 33
Samsøgr.: Niels Henrik Nielsen, E-Mail: nielshenrik@skylinemail.dk - tlf 61 70 21 98
Webmaster: Niels Erik Thunbo Pedersen, E-Mail: nep@dhigroup.com - tlf 40 77 95 55
Suppleant: Ane Mette Øster, E-Mail: dueost@mail.dk - tlf 44 98 77 68
Suppleant: Jens Erik Mortensen

Kontaktperson til Samsøgruppen:
Niels Henrik Nielsen, E-Mail: nielshenrik@skylinemail.dk - tlf 61 70 21 98 

Støt firmamedlemmerne:


Ulla Fredsøe



Samsø Posten



Den gamle Købmandsgård - en unik ramme for godt samvær!


... de støtter os!
logo_slfs.gif (4325 bytes)