Årgang 9  Nummer 2

Maj 2010

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Foreningens tiende generalforsamling på Samsø står for døren, men det er, når man medregner den stiftende generalforsamling, der fandt sted i 2001, så på trods af det runde antal er det ikke i år, men først til næste år, foreningen fejrer jubilæum. Derfor er der alligevel alle mulige gode grunde til at tage til Samsø og deltage i generalforsamlingen allerede i år. Vi fastholder traditionen med at holde vores generalforsamling i weekenden efter pinse, nærmere bestemt den 29. maj.

Årbogen for 2009, som blev lavet i samarbejde med lokale folk fra Langør, blev en stor succes, og i forbindelse med generalforsamlingen følger vi nu succesen op, idet dagen starter med en rundvisning i Langør, så man med egne øjne kan se nogle af de steder, som er omtalt i bogen, eller måske høre lidt om de historier, der ikke lige blev plads til i bogen, men som nok er værd at fortælle og ikke mindst høre.

Bestyrelsen håber, at mange af Jer vil være med på ideen og vil finde vej til Samsø til generalforsamling samt til masser af hyggeligt samvær med ligesindede Samsø-sjæle.  Såvel vores eget arkiv og samling som Egnsarkivet holder åbent på dagen, og efter ovennævnte rundvisning i Langør holder vi generalforsamling i den store sal i Onsbjerg Gl. Skole.

God fornøjelse med nyhedsbrevet - vi ses forhåbentligt på Samsø sidst i maj.
 

Program for lørdag den 29. maj 2010
10:00 – 13:00
 
Foreningens arkiv samt Samsø Egnsarkiv i Onsbjerg er begge åbne for slægts– og lokalhistorieforskere
13:00 - 14:30 Rundvisning i Langør - Vi mødes ved ishuset på havnen
15:00 Generalforsamling i Onsbjerg Gamle Skole, Tanderupvej 15. Foreningen byder på kaffe med kage
19:00 Middag i Onsbjerg Gamle Skole, Tanderupvej 15.
Pris: 160,- kr pr deltager- dog ekskl. drikkevarer, som kan købes på stedet. Betaling skal ske kontant til kassereren på dagen.
Bemærk: Foreningens arkiv vil også kunne være åbent på andre tidspunkter, men kun efter forudgående aftale (se sidst i dette nyhedsbrev).
 
  Tilmelding til middagen
Af hensyn til bestilling af mad bedes man venligst tilmelde sig middagen senest  20. maj hos:

Niels Henrik Nielsen,
E-Mail: nielshenrik@skylinemail.dk
Tlf: 61 70 21 98 

Liss Matthiesen og Bertel Madsen
E-mail: langemark@mail.dk
Tlf: 86 59 06 16.

 

Kontingent for 2010
Hvis du sammen med dette nyhedsbrev har modtaget et girokort, så er det fordi vi endnu ikke har registreret nogen indbetaling fra dig for 2010.

Brug derfor girokortet, eller gå en tur i (net-) banken og få indbetalt det årlige kontingent. Alle praktiske oplysninger omkring kontingentet finder du sidst i dette dokument.

Medlemmer, som stadig skylder kontingent efter denne påmindelse, må vi desværre slette af medlemslisten.
 

Generalforsamling 2010

Afholdes lørdag den 29. maj 2010 kl. 15.00 på Onsbjerg Gamle Skole.
 
Der indkaldes hermed til ordinær generalforsamling med følgende dagsorden
1 Valg af dirigent, referent og stemmetællere
2 Bestyrelsens beretning
3 Regnskab
Aflæggelse af revideret regnskab for perioden 1.4.2009 – 31.3.2010
Det reviderede regnskab udleveres på selve generalforsamlingen.
4 Godkendelse af punkt 2 og 3
5 Indkomne forslag:
  Ingen forslag indkommet
6 Fastsættelse af næste års kontingent samt godkendelse af budget for perioden 1.4.2010 - 31.3.2011.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent
7

Valg af formand
På valg er Morten Madsen, er villig til genvalg.

8 Valg af bestyrelse
a) Bestyrelsesmedlemmer - På valg er:
- Helle Jørgensen, er villig til genvalg
- Vakant plads . bestyrelsen foreslår Niels Henrik Nielsen
  (Michael Klejs og Niels Erik Thunbo Pedersen er begge valgt for 2 år i 2009)
b) Bestyrelsessuppleanter - På valg er:
- Ane Mette Øster, er villig til genvalg
- Jens Erik Mortensen, er villig til genvalg
c) Revisor og revisorsuppleant - På valg er:
- Revisor: Torben Due Petersen
- Revisorsuppleant: Jean Seeberg
9 Fastsættelse af dato for næste års generalforsamling og jubilæumsfest
Bestyrelsen foreslår lørdag den 18. juni 2011 (Walthers Hvile er allerede booket)
10 Evt.

Bestyrelsens beretning 2009 / 2010

Et foreningsår er gået til ende, og vi står dermed på tærsklen til vores 10. leveår. Det betyder, at vi på generalforsamlingen næste år i 2011 kan fejre Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø’s 10 års jubilæum. Som meddelt i tidligere nyhedsbreve agter vi at fejre dette jubilæum med maner. Vi vil i god tid senere på året give mere fyldig orientering om det påtænkte weekendarrangement. på pensionatet ”Walthers Hvile”, det tidligere ”Samsø Bad”.

Året 2009/10 har haft et meget positivt forløb rigt på rigtig mange gode oplevelser. Blandt disse skal fremhæves det fortsat høje medlemstal og dermed store tilslutning til foreningens virke, at arkivsamlingen fortsat vokser med mange nye arkivalier foræret af medlemmer bl.a. ved velbesøgte by-aftener, hvor det i år var Kolby Kås og omegn, der stod for tur. Interessen for vore arrangementer i forbindelse med årsmødet ved generalforsamlingen og årbogsdagen har ligeledes været meget tilfredsstillende. Til det sidste var Besser Forsamlingshus fyldt til randen, da vi i november præsenterede bogen om Langør og til den efterfølgende festmiddag var der rekorddeltagelse.

Desværre bød året også på nogle triste begivenheder, idet vi har måttet tage afsked med fire af vore meget afholdte medlemmer, der alle var med fra SLFS’s start, og som hver på deres måde har været med til at præge foreningens virke.

Jens Kristensen døde den 30. juli 2009 , kun få dage efter, vi havde fejret hans 90 års fødselsdag i et stort festligt lag i et telt på grunden ved hans sommerhus tæt ved stranden ud til Sælvig bugten. Jens var et sjældent fint, meget vidende og belæst menneske, der med glæde øste ud af sit dybe kendskab til hans elskede fødeby Østerby og fødesognet Besser samt de mange mennesker han der havde kendt . (se i øvrigt mindeordene om Jens i årbog 2009 s. 121).

Efter flere års tapper kamp imod kræften døde Gjertrud Knudsen den 18. december 2009. På trods af sin svære sygdom formåede hun at yde en beundringsværdig indsats både som mangeårigt bestyrelsesmedlem i SLFS og som et vigtigt bindeled mellem bestyrelsen og arkivgruppen. Gjertrud blev 72 år gammel.

Kirsten Borch Hansen døde den 22. december 2009 efter nogle måneders sygdom i en alder af 78 år. Alle der igennem de sidste 25 år har beskæftiget sig med slægtsforskning på Samsø har nydt godt af Kirstens store viden og altid venlige hjælpsomhed i den årrække, hvor hun virkede som arkivleder i Egnsarkivet. Et arbejde sygdommen tvang hende til at opgive i begyndelsen af 2009.

Den 12. april 2010 døde Ebba Kjær-Hansen kun 8 dage før hun ville være fyldt 94 år. Ebba var datter af den navnkundige lærer ved Besser Hovedskole Jon Sigurd . Sammen med ægtefællen Laurits Kjær-Hansen, der døde i 2008, skabte de en enestående og meget omfattende samling af sjældne arkivalier, gamle bøger, fotos og meget mere, alt med tilknytning til Samsøs slægts- og lokalhistorie med hovedvægten på Besser, hvor de begge blev født i 1916. Hele denne sjældne samling testamenterede Ebba og Laurits i 2001 til SLFS, hvor den i dag udgør grundstammen i foreningens arkiv. (se mindeordene om Laurits i årbog 2008).

Æret være disse fire medlemmers minde.

Arbejdet med at drive en forening af vores karakter kan kort sammenfattes i følgende tre aktiviteter: Indsamling af slægts – og lokalhistorisk materiale, registrering og opbevaring af dette materiale samt formidling.  De to første discipliner varetages i særlig grad af det frivillige mandskab i den såkaldte arkivgruppe, der er knyttet til Arkivsamlingen. De entusiastiske medlemmer i arkivgruppen er: Robert Sørensen, Knud Schou Poulsen, Peter Holmgaard Mortensen, Ruth Bertelsen, Bertel Madsen, Liss Bruun Matthiesen, Bodil Jørgensen, Ann Stahnke, Ivan Egeriis og Niels Henrik Nielsen. De to sidstnævnte er nye og ved Gjertrud Knudsens død har Niels Henrik Nielsen (NHN) påtaget sig at koordinere og styre arkivgruppens arbejde samtidig med, at han er gruppens bindeled til bestyrelsen. NHN har sine rødder på Samsø, hvortil han flyttede sidste år, da han måtte trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Han har været et meget aktivt medlem i SLFS fra foreningens start. Med en stor erfaring i anvendelsen af de elektroniske hjælpemidler ved dybdeboringen i slægtsforskningens mange kringelkroge føler vi os overbeviste om, at NHN vil være meget værdifuld for foreningens fremtidige udvikling ikke mindst på det formidlingsmæssige område. .

Efter ni års ”værnepligt” i SLFS’s tjeneste har Liss Bruun Matthiesen besluttet sig for at stoppe. Liss var med i initiativet, der førte til foreningens etablering og i årene derefter varetog hun et stort og ikke altid problemfrit bestyrelsesarbejde, heraf et år som formand. Den omfattende registrering af arkivsamlingen både af den store samling fra Ebba og Laurits Kjær-Hansen og af det øvrige materiale, der siden er tilgået SLFS, er Liss’s helt store fortjeneste. Et arbejde der nu er afsluttet med etableringen af den såkaldte Arkibas database. Vi siger Liss tak for denne store indsats.

Peter Mortensen benytter båndoptageren til interviews hjemme hos ældre samsinger og vi håber på, at de båndede interviews også kan blive overført til tekst og dermed videre til vores hjemmeside. 

Ruth Bertelsen har af personlige årsager meddelt, at hun har besluttet at stoppe sit arbejde ved arkivsamlingen. Vi siger også Ruth mange tak for hendes indsats.

Årbogen
  I formålsparagraffen i vore vedtægter formulerede vore grundlæggere det således: ”det tilstræbes, at foreningen hvert år udgiver en årbog med slægts – og lokalhistorisk indhold.” Vi har til fulde igennem alle årene kunnet efterleve denne hensigtserklæring og vi kan vel med en vis tilfredshed tillade os at konstatere, at årbogen er blevet en væsentlig del af SLFS’s ansigt, det man med et nutidigt udtryk kan kalde vores varemærke. Den 25. november 2009 kunne vi så præsentere den 9. udgave af årbogen, der denne gang blev til i et tæt samarbejde med en studiegruppe fra det lille lokalsamfund i Langør.

Bogens titel og emne var ”Langør historien om en naturhavn på Samsø”. Præsentationen af årbogen i Besser Forsamlingshus blev på ny et tilløbsstykke, hvor 115 interesserede mødte frem, så alle stole og bænke og enkelte pladser i vindueskarme måtte inddrages.

Den store interesse også for denne årbog resulterede i det hidtil største introduktions salg på udgivelsesdagen, og i skrivende stund runder vi et salgstal på 600, et yderst tilfredsstillende resultat. Restoplaget på et par hundrede eksemplarer vil være til salg i turistsæsonen både direkte fra arkivet og igennem vores hovedforhandler Samsø Boghandel og måske også til salg fra kiosken på havnen i Langør.

Årbog 2010
For at kunne gå mere i dybden med et emne har hver af de sidste 6 årbøger været bygget op over et fast tema, hvor vi har tilstræbt at give plads for såvel det slægtshistoriske som det mere lokalhistoriske. Vi er i redaktionen ret overbeviste om, at denne tematiske linie har været en medvirkende årsag til de meget gode salgstal. Redaktionen har besluttet at den kommende årbog skal have et lidt bredere sigte. Vi ønsker at markere, at 10. årgang skal blive en jubilæumsudgave, hvor flere emner vil blive behandlet, under et hovedtema, der som arbejdstitel har fået betegnelsen ”Hvad arkivet Gemte”. Vi har i vores samling uanede mængder af delvis ubearbejdet stof, som vi meget gerne vil have frem i lyset i en læseværdig form. Vores næstformand, Michael Klejs, har brugt en del weekender på at kigge grundigt i arkivsamlingens skabe.

Tanken er at skabe nogle gode historier til næste årbog, hvor den røde tråd er, at emnerne skal udspringe af materiale, som findes i vores arkiv. Som emner kan man f.eks. forestille sig et udpluk af og/eller viderebearbejdning af nogle af de slægtsbeskrivelser, som allerede har en bearbejdet form. Det kunne f.eks. være om murermester J. J. Jensen baseret på hans erindringer, Mühldorphs dagbøger, Arne Thunbos erindringer eller om familien Sønder for hvem arkivet råder over 10 røde ringbind. Rigtig mange familier på Samsø har deres egen hængemappe i arkivet. Nogle af disse er særlig tykke, og må indeholde historier, det kunne være interessant at få fortalt. Nogle af de velvoksne mapper hedder: Bryder, Fabricius og Bisgaard.

Eksempler på helt andre typer emner til årbogen kan være Apoteket eller Læseforeningen. Arkivet råder over en række gamle protokoller om sådanne institutioner. Endelig kan man også forestille sig emner, der tager udgangspunkt i en eller flere af de ”opslagsværker” som arkivet også rummer kopi af. Her tænkes f.eks. på Jordemoderprotokoller, Sørullen og gamle kort. Det er ikke forventningen at et indlæg absolut skal rumme en lang tilbundsgående beskrivelse af et emne. Ofte vil en fokusering på enkelte begivenheder være helt i orden. Det er heller ikke et krav at alle baggrundskilderne nødvendigvis skal findes på arkivet. Kan man selv opsnuse yderligere information er det kun godt.

Medlemmer der har mod på at skrive sådanne indlæg må meget gerne meddele det til en af redaktørerne snarest muligt.

Information til medlemmerne
I det forgangne år er der udsendt 3 nyhedsbreve til medlemmerne og herudover forsøger vi, så godt det er muligt, at bringe nyheder omkring foreningens virke via vores hjemmeside. Begge steder kunne der godt være lidt mere "liv", så hvis der blandt medlemmerne er interesse for at bidrage med noget mere, så er det bare om at komme til skrivemaskinen eller computeren og få skrevet noget ned.

Hjemmesiden
Det er også via vores hjemmeside, vi i praksis kan være med til at formidle slægts- og lokalhistorisk materiale. Via hjemmesiden kan personer med interesse for slægtsforskning finde oplysninger fra kirkebøgerne samt fra flere andre registre, som gennem tiden er blevet bearbejdet til formidling ad denne vej. Desuden er et ret stort billedmateriale tilgængeligt på sammen måde. I løbet af det sidste år har vi diskuteret, hvordan vi kan forbedre mulighederne for at formidle endnu mere af samlingens materiale via Internettet, først og fremmest via hjemmesiden. Vi forventer, at dette arbejde vil blive intensiveret i den kommende tid. 

Det lokalhistoriske hjørne i Samsø Posten
Samsøgruppen har også i år fortsat samarbejdet med Samsø Posten, der har bragt endnu flere historier om gamle dage på Samsø, baseret på fotos fra vores samling. 

Til slut vil vi gerne rette en tak til vore medlemmer for deres interesse for og trofaste støtte til foreningens arbejde. Tak til de mange, der har foræret os gamle fotos, og andet materiale af personalhistorisk og lokalhistorisk karakter. Ligeledes vil vi også gerne takke Samsø Fonden for økonomisk bidrag til udgivelsen af vores årbog. Studiekredsen i Langør takker vi for et godt samarbejde om årbogen. Vi ved, de fortsætter forskningsarbejdet i jagten på flere interessante historier fra det lille havnelejes glorværdige fortid som fiskerleje og øens vigtigste handelshavn. Historier der forhåbentlig kan indgå som artikler i kommende årbøger. Endelig vil vi gerne udtrykke vores tilfredshed med de gode ordnede lokaler som Samsø Kommune stiller til vores rådighed i Onsbjerg Gamle Skole.

På bestyrelsens vegne
Morten Holm Madsen

Driftsregnskab 1.4.2009 - 31.3.2010 samt Status pr. 31.3.2010
DRIFTSREGNSKAB Regnskab 2009/2010   Budget 2009/2010   Budgetforslag 2010/2011
Indtægter            
Kontingenter, husstande 39.166     34.500   34.500
Kontingenter, virksomheder 1.500     2.500   2.500
Sponsorater m.m. 350     0    
I alt   41.016   37.000   37.000
Årbog:            
Salg af årbøger og forsendelse 53.185          
Tilskud til Årbøger 8.000          
Udgifter til årbøger -47.839          
I alt   13.347   10.000   10.000
Samsømærker:            
Salg af Samsømærker 5.058          
Udgifter til Samsømærker -6.810          
I alt   -1.752   2.000   0
             
Renter   112   1.000   0
             
Indtægter i alt   52.723   50.000   48.000
             
Udgifter:            
Nyhedsbreve   1.100   3.000   2.000
Administration inkl hjemmeside   8.226   7.000   7.000
Samlingen inkl forsikring   21.066   20.000   25.000
Ekstraordinær anskaffelse jvfr note   -   -   25.000
Bestyrelsesudgifter   6.186   10.000   8.000
Generalforsamling   1.775   5.000   3.000
Arrangementer   3.335   5.000   5.000
             
Udgifter i alt   41.688   50.000   50.000
             
Årets resultat   11.035   0   -28.000
             
STATUS PR 31/3 2010  
Aktiver            
Kassebeholdning, NHN   2.042        
Kassebeholdning, HJ   1.100        
BG Bank indestående   122.657        
Tilgodehavende moms   7.730        
Debitorer (depositum)   3.000        
Aktiver i alt   136.529        
             
Passiver            
Skyldige kreditorer   2.978        
Egenkapital            
  Overført fra tidligere år 122.516          
  Resultat 2009/2010 11.035 133.551        
Passiver i alt   136.529        

Bemærk at ovenstående regnskab ikke er revideret. Såfremt revisionen måtte medføre ændringer, vil det reviderede regnskab blive udleveret på selve generalforsamlingen.
Foreningen er momsregistreret vedrørende salg af årbøger og Samsømærker.
Bestyrelsen har i lighed med tidligere år valgt ikke at aktivere usolgte bøger. Anskaffelsesværdien af usolgte bøger udgør ca. 59.000 kr.

Note vedr. Budget 2010:
Til registrering af den omfattende samling, vi råder over, benyttes i dag en meget forældet version af programmet Arkibas. Bestyrelsen foreslår, at programmet opdateres, en post der ifølge de foreløbige undersøgelser kan løbe op i ca 25.000 kr, et beløb der dog kan tages af den opsparede egenkapital, uden at det går ud over den daglige drift. Detaljerne er i skrivende stund endnu ikke på plads, men vi forventer at kunne give en bredere orientering om dette under generalforsamlingen.  


Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø
"Onsbjerg Gl. Skole"
Tanderupvej 15
8305 Samsø

Hjemmeside:
www.genealogy-samsoe.dk
Medlemmer, der ikke har fået en adgangskode til hjemmesiden, kan henvende sig til foreningens webmaster.

Åbningstid
Torsdage fra kl. 13.00 til 17.00. Samlingen holder lukket i skolernes ferier.
Aftale om besøg kan dog træffes med Niels Henrik Nielsen på tlf. 61 70 21 98 eller med Knud Schou Poulsen på tlf. 24 81 47 51.
Email direkte til samlingen: samlingen@genealogy-samsoe.dk

Kommende arrangementer:
29. maj 2010: Generalforsamling på Samsø
27. november 2010: Årbogsudgivelse på Samsø
18. juni 2011: Generalforsamling på Samsø (forslag)
Øvrige arrangementer vil blive annonceret på foreningens hjemmeside.

Kontingentindbetaling:
Det årlige kontingent udgør kr. 150 for private og kr. 500 for virksomheder, og det opkræves hvert år i januar måned.
Indbetaling kan ske til giro/bank reg. nr. 0536 konto nr.  60077193.
Ved betaling fra udlandet benyttes følgende oplysninger:
SWIFT-BIC: DABADKKK, IBAN: DK02 3000 0060 0771 93
Husk at angive medlemsnummer sammen med indbetalingen.

Næste nyhedsbrev:
September/oktober  2010.

Bestyrelsen:
Formand Morten Holm Madsen, E-Mail: besser@dbmail.dk - tlf 33 31 53 53
Næstformand: Michael Klejs, E-Mail: klejs@webspeed.dk - tlf 45 88 57 43
Kasserer Helle Jørgensen, E-Mail: bst5569@vip.cybercity.dk - tlf 38 71 72 76
Webmaster Niels Erik Thunbo Pedersen, E-Mail: nep@dhigroup.com - tlf 40 77 95 55
Bestyrelsesmedlem Ane Mette Øster, E-Mail: dueost@mail.dk - tlf 44 98 77 68
Suppleant: Jens Erik Mortensen

Kontaktperson til Samsøgruppen:
Niels Henrik Nielsen, E-Mail: nielshenrik@skylinemail.dk - tlf 61 70 21 98 

Støt firmamedlemmerne:


Ulla Fredsøe



Trevor Parnaby
Entreprenør- og havearbejde


Oles Auto


Samsø Posten



Den gamle Købmandsgård - en unik ramme for godt samvær!



... de støtter os!
logo_slfs.gif (4325 bytes)