Årgang 8  Nummer 2

Maj 2009

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Nu er der ikke længe til vi igen afholder generalforsamling på Samsø. Som besluttet for et år siden fastholder vi traditionen med at holde vores generalforsamling den samme weekend som "Sommer i By" afholdes i Nordby - i år lørdag den 6. juni.

Vi håber, at mange af Jer igen vil finde vej til Samsø til generalforsamling samt til masser af hyggeligt samvær med ligesindede Samsø-sjæle. Bestyrelsen ønsker i år at benytte lejligheden til at vise medlemmerne, hvad vores arkiv rent faktisk rummer. Baseret på nogle interessante indleveringer kan du høre nogle spændende beretninger om Samsøs lokalhistorie. Såvel vores eget arkiv og samling som Egnsarkivet holder åbent om formiddagen, og efter ovennævnte "foredrag" holder vi generalforsamling i den store sal i Onsbjerg Gl. Skole.

I dette nyhedsbrev finder du primært oplysninger om og materiale til den kommende generalforsamling, men du kan også læse lidt om foreningens øvrige virke.

God fornøjelse med læsningen - og med ønsket om et gensyn på Samsø til juni. 
 

Program for lørdag den 6. juni 2009
10:00 – 13:00
 
Foreningens arkiv samt Samsø Egnsarkiv i Onsbjerg er begge åbne for slægts– og lokalhistorieforskere
13:00 - 14:30 Foredrag i Onsbjerg Gamle Skole om årets indleveringer af arkivmateriale
15:00 Generalforsamling i Onsbjerg Gamle Skole, Tanderupvej 15. Foreningen byder på kaffe med kage
19:00 Middag i Besser Forsamlingshus
Prisen for en tre retters middag pr deltager er kr 150,- ekskl. drikkevarer, som kan købes på stedet.
Bemærk: Foreningens arkiv vil også kunne være åbent fredag den 5. juni samt søndag den 7. juni efter forudgående aftale (se sidst i dette nyhedsbrev).
 

Foto: Niels Henrik Nielsen
  Tilmelding til middagen
Af hensyn til bestilling af mad bedes man venligst tilmelde sig middagen senest den 2. juni hos:

Gjertrud Knudsen:
Telefon 30257114
e-mail gemse@samso.com eller

Bertel Madsen
Telefon 86590616
e-mail langemark@mail.dk.

Betaling af de 150 kr. skal ske kontant til kassereren på dagen

Kontingent for 2009

I marts måned udsendte foreningen opkrævninger og girokort. Mange har betalt, men desværre er der stadig en del, der mangler at betale for medlemskab i 2009 indbetalinger.

Hvis du sammen med dette nyhedsbrev har modtaget et girokort, så er det fordi vi endnu ikke har registreret nogen indbetaling fra dig. Brug derfor girokortet, eller gå en tur i (net-) banken og få indbetalt det årlige kontingent på 150 kr. til foreningens Girokonto: Reg.nr. 0536 konto nr.  60077193.

Husk altid at angive medlemsnummer sammen med indbetalingen.


Generalforsamling 2009


Afholdes lørdag den 6. juni 2009 kl. 15.00 på Onsbjerg Gamle Skole.
 
Der indkaldes hermed til ordinær generalforsamling med følgende dagsorden
1 Valg af dirigent, referent og stemmetællere
2 Bestyrelsens beretning
3 Regnskab
Aflæggelse af revideret regnskab for perioden 1.4.2008 – 31.3.2009
Det reviderede regnskab udleveres på selve generalforsamlingen.
4 Godkendelse af punkt 2 og 3
5 Indkomne forslag:
  Ingen forslag indkommet
6 Fastsættelse af næste års kontingent samt godkendelse af budget for perioden 1.4.2009 - 31.3.2010.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent
7

Valg af formand
På valg er Morten Madsen, er villig til genvalg.

8 Valg af bestyrelse
a) Bestyrelsesmedlemmer - På valg er:
- Michael Klejs, er villig til genvalg
- Niels Erik Thunbo Pedersen, er villig til genvalg
  (Helle Jørgensen og Gjertrud Knudsen er begge valgt for 2 år i 2008)
b) Bestyrelsessuppleanter - På valg er:
- Ane Mette Øster, er villig til genvalg
- Jens Erik Mortensen, er villig til genvalg
c) Revisor og revisorsuppleant - På valg er:
- Revisor: Torben Due Petersen
- Revisorsuppleant: Jean Seeberg
9 Fastsættelse af dato for næste års generalforsamling.
Bestyrelsen foreslår lørdag den 29. maj 2010
10 Evt.

 

Bestyrelsens beretning 2008 / 2009

Her ved foreningens 8. generalforsamling siden stiftelsen den 14. maj 2001 kan vi glæde os over en god og solid tilslutning til vore aktiviteter, som bl.a. giver sig udtryk i, at vi har været i stand til at bevare det relativt flotte medlemstal på 225 personlige og 5 firmamedlemskaber, vi har i årets løb mistet et enkelt firmamedlem.

Naturligvis er det afgørende for en lokalforening, at der er en stærk opbakning til foreningens arbejde blandt de fastboende samsinger, men vi kan også være stolte over, at vi forsat har en imponerende andel af medlemsskaren, over halvdelen, uden for Samsø.

Vore hovedaktiviteter har igen i år været koncentreret om:

  • Arkivsamlingen i Onsbjerg gamle Skole
  • Hjemmesiden og nyhedsbreve og
  • Årbogen

Arkivsamlingen
Takket være en fast kerne af 9 frivillige entusiaster i den såkaldte Samsøgruppe, kan vi betjene besøgende i arkivets ugentlige 4 timers åbningstid. Åbningstiden er afstemt med Egnsarkivet, der drives af Økomuseum Samsø i lokalerne ved siden af vore. Det betyder, at slægts- og lokalhistoriske forskere kan komme i begge arkiver ved samme besøg.

Vi har i årets løb fået tilført samlingen adskillige interessante gamle dokumenter og fotos både af lokalhistorisk og slægtshistorisk værdi. I denne forbindelse er det værd at fremhæve, at vi netop har fået foræret to gamle vurderingsprotokoller til brandforsikring af bygninger i Besser sogn foretaget af vurderingsmændene fra perioden omkr. 1900-1901. Protokollerne er værdifulde, fordi de udover en række detaljer om husenes indretning, indeholder plantegninger over de på den enkelte matrikel beliggende bygninger på det pågældende tidspunkt.

Blandt andre ”nyheder” skal også nævnes en del arkivalier fra arvingerne efter murermester Jens Jørgen Jensen, Tranebjerg; desværre er en større samling af arkitekttegninger udført både af sønnen Anders Egede Jensen og af murermesteren selv over flere af de bygninger på Samsø, som de stod for opførelsen af, forsvundet. Efter sigende skulle samlingen bl.a. indeholde den landskendte arkitekt Anthon Rosens tegning af Teknisk Skole fra 1901, et projekt som J. J. Jensens fader Tønnes Jensen var involveret i.
Samsøgruppen foranstaltede i vinterens løb et meget vellykket åbent hus aftenmøde for indbyggerne i Alstrup-Toftebjerg, hvori i alt deltog 25 livligt interesserede personer, der fik forevist både vores og Egnsarkivets samlinger. Udover at flere af deltagerne selv havde materiale med, kunne de også medvirke til at få sat navne på mange af billederne i vores fotoarkiv.
Samsøgruppen har også haft held til opsøgende arbejde med båndoptageren og fotoapparatet hos ældre samsinger, så disse kilders viden om gamle dage er blevet bevaret for eftertiden. Bl.a. er slavekaptajn Frants Lassens 180 sider lange og omfattende dagbog fra et eventyrligt liv på verdenshavene i slutningen af 1700-tallet i årets løb blevet affotograferet af Knud Schou Poulsen. Den sjældne, gamle bog findes i dag i Lassen-familiens eje i huset i Alstrup, som kaptajnen lod bygge i 1784.

I forbindelse med vores medlemskab af Sammenslutningen af Lokal Arkiver (SLA) deltog i år for SLFS to medlemmer af Samsøgruppen, Liss Matthiesen og Bertel Madsen i SLA,s to-dages årsmøde i Vingstedcentret den 13. - 14. september. En deltagelse der bl.a. resulterede i, at Bertel fik optaget sin fortælling med de gamle originalfotos fra møllebranden i Besser i 1913 ved filmoptagelserne til Fotorama-filmen ”Arvingen til Skjoldborg” i Årbog for Historisk Samfund for Århus Stift.

Samsøgruppen består nu af Ruth Bertelsen, Bodil Jørgensen, Knud Schou Poulsen, Liss Matthiesen, Bertel Madsen, Robert Sørensen og Peter Mortensen. I det omfattende arbejde, disse udfører med sortering, registrering og arkivering af det materiale, der løbende tilgår vores samling, deltager endvidere fra bestyrelsen Gjertrud Knudsen. Bestyrelsen vil gerne rette en stor tak til hver af disse for en stor og helhjertet indsats

 
Gammel artikel, indscannet af
Ole Kristian Boje.

Resten af denne 12 spalter lange artikel vil senere blive gjort tilgængelig på foreningens hjemmeside. 

Det lokalhistoriske hjørne i Samsø Posten
Samsøgruppen startede sidste år dette samarbejde med Samsø Posten, og det er i år er fulgt op med 10 historier domineret af gamle fotos fra vores samling. Et initiativ, der er med til at skabe en bred interesse for SLFS's arbejde med at udbrede Samsøs lokalhistorie.

Hjemmeside og nyhedsbreve.
Siden sidste generalforsamling er der blevet udsendt 3 nyhedsbreve: I september med indbydelse til årbogsweekenden, i marts sammen med kontingentopkrævningerne samt dette nummer med indkaldelse til generalforsamlingen. Hovedparten af medlemmerne modtager nu nyhedsbrevet elektronisk, men der udsendes stadig ca 70 eksemplarer i papirform. Vi opfordrer derfor alle til at oplyse os deres e-mail adresse, hvis denne kan anvendes til udsendelse af foreningens nyhedsbreve.

I årets løb er der blevet lagt omkring 20 nye artikler samt 60 billeder ind på foreningens hjemmeside. De fleste artikler har været annoncering og skildring af  foreningens aktiviteter, og hovedparten af billederne er lagt ind af Samsøgruppen.
I det sidste nummer af nyhedsbrevet opfordrede vi medlemmerne til også at indlevere artikler og lokalhistorisk materiale til foreningens webmaster, så det kan blive gjort tilgængeligt via foreningens hjemmeside. Desværre er der ikke kommet ret mange henvendelser herom, men husk at vi kan bruge næsten alt, der handler om tidligere tider på Samsø, - og intet er for småt eller for stort til at blive bragt.

Årbogen
  ”Samsingeres drøm om Amerika” var temaet i årbog 2008, der blev præsenteret i et stuvende fuldt Besser Forsamlingshus den 22. november for over 100 deltagere, hvoraf næsten halvdelen blev til den efterfølgende festmiddag.

Flere af bogens kapitler vedrørte udvandrere fra Nordbyområdet og vores samling af gamle fotos på arkivet er efterfølgende blevet udvidet med et meget stort antal udvandrerfotos og brevkort fra gamle samlinger i Nordby.

Også salgsmæssigt fik den nye årbog en flyvende start og når boghandlerens turistsalg senere på året er overstået, tror vi på et samlet salg, der nærmer sig de seneste års flotte salgstal.

I begyndelsen af 2009 blev vi kontaktet af et par driftige lokalhistoriske entusiaster fra Langør, Jytte Vadstrup og Annelise Porse. Sammen med 20-25 andre fastboende eller ejere af feriehuse i det idylliske Langør har Jytte og Annelise jævnligt holdt en slags studiekredsmøder, hvor de siden februar 2008 har udvekslet historier og erindringer og ikke mindst et væld af gamle fotos om livet i det lille fiskerleje med hinanden. Det er foreløbig blevet til en samling af interessante historier fra det, man vist kan kalde Minder fra svunden tid ”Før strømmen kom til Langør”.
Langørgruppens interesse i at få deres historier udgivet i bogform og SLFS’s gode erfaringer med årbogen resulterede i et samarbejde, der betyder, at vi sammen har dannet en redaktion, der skal forestå udvælgelsen af stof til SLFS’s 9. årbog med Langør som hovedtema. Tidsmæssigt tilstræber vi at afgrænse os til perioden fra ”gamle dage” (før år 1900) og indtil 10-15 år efter 2. verdenskrig. Hvis nogen af vore medlemmer mener, de ligger inde med stof om Langør fra denne periode i form af gamle fotos, beretninger eller lignende, vil vi meget gerne høre fra dem.
Bogen skal være klar til udgivelse i god tid inden julehandelen sætter ind, så vi har sat deadline for materiale til udgangen af juli.

Maj 2011 er det 10 år siden SLFS blev stiftet, og bestyrelsen har i den anledning gjort sig nogle overvejelser over, hvorledes dette jubilæum kan festligholdes med et arrangement et passende sted på Samsø, hvor udenøs gæster kan få mulighed for at overnatte. Vi vil gerne høre generalforsamlingens reaktion på disse overvejelser.

Til slut vil vi gerne rette en tak til alle vore trofaste medlemmer for deres interesse for og støtte til vores arbejde. En særlig tak til de mange, der har overladt os deres gamle familiearkivalier. Ligeledes vil vi gerne takke Samsø Fonden for økonomisk bidrag til udgivelsen af vores årbog, og endelig ønsker vi at takke Samsø Kommune for gode ordnede forhold i de lokaler, som vi har til rådighed i den gamle skole i Onsbjerg.

På bestyrelsens vegne, Morten Holm Madsen

Indkøbspolitik vedrørende lokalhistoriske bøger

Der udgives jævnligt bøger og hæfter med lokalhistoriske eller slægtshistoriske emner, og det kan være ganske vanskeligt at vurdere om indkøb af sådanne bøger vil have generel interesse blandt medlemmerne. For at dele sol og vind lige har bestyrelsen vedtaget følgende politik for bogindkøb:
Det vil være naturligt at anskaffe de værker, der har en snæver tilknytning til Samsø. Vi vil derimod være mere tilbageholdende med at anskaffe bøger af mere almen lokalhistorisk karakter, samt bøger hvor Samsø kun nævnes perifert. På denne måde kan vi opnå et rimeligt bogindkøb uden at belaste foreningens budget.
Indkøbte bøger vil have hjemsted i samlingen i Onsbjerg.

Driftsregnskab 1.4.2008 - 31.3.2009 samt Status pr. 31.3.2009
DRIFTSREGNSKAB Regnskab 2008/2009   Budget 2008/2009   Budgetforslag 2009/2010
Indtægter            
Kontingenter, husstande 44.709     30.000   34.500
Kontingenter, virksomheder 2.500     3.000   2.500
Sponsorater m.m. 150     500    
I alt   47.359   33.500   37.000
Årbog:            
Salg af årbøger og forsendelse 47.239          
Tilskud til Årbøger 8.000          
Udgifter til årbøger -54.492          
I alt   747   16.000   10.000
Samsømærker:            
Salg af Samsømærker 5.018          
Udgifter til Samsømærker -5.175          
I alt   -157   4.000   2.000
             
Renter   70   500   1.000
             
Indtægter i alt   48.019   54.000   50.000
             
Udgifter:            
Nyhedsbreve   2.689   3.000   3.000
Administration inkl hjemmeside   4.161   10.000   7.000
Samlingen inkl husleje/forsikring   18.684   25.000   20.000
Bestyrelsesudgifter   4.043   4.000   10.000
Generalforsamlingen   4.084   5.000   5.000
Arrangementer   3.859   7.000   5.000
             
Udgifter i alt   37.520   54.000   50.000
             
Årets resultat   10.499   0   0
             
STATUS PR 31/3 2009  
Aktiver            
Kassebeholdning, GK   1.762        
Kassebeholdning, HJ   180        
BG Bank indestående   116.364        
Tilgodehavende moms   6.413        
Aktiver i alt   124.719        
             
Passiver            
Forudbetalte kontingenter   0        
Skyldige kreditorer   2.203        
Egenkapital            
  Overført fra tidligere år 112.017          
  Resultat 2008/2009 10.499 122.516        
Passiver i alt   124.719        

Bemærk at ovenstående regnskab ikke er revideret. Såfremt revisionen måtte give anledning til ændringer, vil det reviderede regnskab blive udleveret på selve generalforsamlingen.


Bestyrelsen har i lighed med tidligere år valgt IKKE at aktivere usolgte bøger. Anskaffelsesværdien af usolgte bøger udgør ca. 45.000 kr.
 

Foreningen er nu momsregistreret vedrørende salg af årbøger og Samsømærker.

 


Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø
"Onsbjerg Gl. Skole"
Tanderupvej 15
8305 Samsø

Hjemmeside:
www.genealogy-samsoe.dk
Medlemmer, der ikke har fået en adgangskode til hjemmesiden, kan henvende sig til foreningens webmaster.

Åbningstid
Torsdage fra kl. 13.00 til 17.00. Samlingen holder lukket i skolernes ferier.
Aftale om besøg kan dog træffes med
- Knud Schou Poulsen på tlf. 24 81 47 51 eller
- Liss Matthiesen på tlf. 86 59 06 16.
Email direkte til samlingen: samlingen@genealogy-samsoe.dk

Kommende arrangementer:
6. juni 2009: Generalforsamling på Samsø
28. november 2009: Præsentation af Årbog 2009
Øvrige arrangementer vil blive annonceret på foreningens hjemmeside.

Kontingentindbetaling:
Det årlige kontingent udgør kr. 150 for private og kr. 500 for virksomheder, og det opkræves hvert år i januar måned.
Indbetaling kan ske til giro/bank reg. nr. 0536 konto nr.  60077193.
Ved betaling fra udlandet benyttes følgende oplysninger:
SWIFT-BIC: DABADKKK, IBAN: DK02 3000 0060 0771 93
Husk at angive medlemsnummer sammen med indbetalingen.

Næste nyhedsbrev:
Udkommer i september 2009.

Bestyrelsen:
Formand Morten Holm Madsen E-Mail: besser@dbmail.dk - tlf 33 31 53 53
Næstformand: Michael Klejs, E-Mail: klejs@webspeed.dk - tlf 45 88 57 43
Kasserer Helle Jørgensen E-Mail: bst5569@vip.cybercity.dk - tlf 38 71 72 76
Webmaster Niels Erik Thunbo Pedersen E-Mail: nep@dhigroup.com - tlf 38 71 72 76
Sekretær Gjertrud Knudsen E-Mail: gemse@samso.com - tlf 30 25 71 14
Suppleanter: Jens Erik Mortensen og Ane Mette Øster

Kontaktperson til Samsøgruppen:
Bertel Madsen, Langørevej 1, 8305 Samsø. Tlf.: 86 59 06 16
E-Mail: langemark@mail.dk

Støt firmamedlemmerne:


Ulla Fredsøe



Trevor Parnaby
Entreprenør- og havearbejde


Oles Auto


Samsø Posten



Den gamle Købmandsgård - en unik ramme for godt samvær!



... de støtter os!
logo_slfs.gif (4325 bytes)