Årgang 7  Nummer 2

September 2008

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Efter en sommer med masser af sol - i hvert fald i den tidligste del - er efteråret nu igen på vej, og det er atter blevet tid til at finde indendørshobbyerne frem, og dermed også slægtsforskningen og lokalhistorien.

Redaktionen har travlt med at lave foreningens næste årbog, der udkommer den 22. november 2008, og vanen tro præsenteres bogen på udgivelsesdagen ved et arrangement på Samsø - hvor Besser igen i år danner rammen.  Det kan du læse mere om i dette nyhedsbrev.

Aktiviteterne på vores arkiv på Onsbjerg Gl. Skole er også i fuld gang, og vi har atter modtaget meget spændende slægtshistorisk materiale til samlingen.

Denne gang kan du også læse om, hvordan det gik på generalforsamlingen i foråret. Det er ved at være længe siden, vi mødtes på Samsø, men desværre har det har ikke været muligt at sende referatet ud før nu. Det har dog været muligt at læse dette på foreningens hjemmeside. Referatet er suppleret med historien om Shirley Davis' oplevelser i Danmark i forbindelse med generalforsamlingen.

På hjemmesiden kommer der også stadig flere billeder til, - både nye, der har tilknytning til foreningens virke, såvel som gamle billeder fra Samsøs historie siden 1800-tallet.

God fornøjelse med læsningen, - og meget gerne på gensyn til november. 

Guf for slægtsforskere

Foreningen har fra Gerda Sønder i Nærum modtaget 10 mapper med al hendes slægtsforskning vedr. familien Sønder fra Brundby. Det starter med hendes far Alfred Sørensen Sønder, som blev født i Brundby den 21. nov 1894 med forældrene Morten Jørgen Sønder og Maline Anine Andersen.

I mapperne er slægten ført tilbage til før 1700-tallet med navne og datoer. Derudover findes der en del kopier af skifter, skøder, fæster, osv., for ikke at glemme de mange billeder. Det hele er sat frem i vores lokale og vil være til fri afbenyttelse.

Denne information vil desuden indgå i den igangværende registrering af indleveringer, som fremover vil blive bragt på vores hjemmeside. Derved kan personer bosiddende udenfor Samsø også kan følge med i, hvad der kommer til af nyt materiale til samlingen i Onsbjerg.

Referat fra Generalforsamlingen den 17. maj 2008 i Nordby

Generalforsamlingen blev i år holdt på Pension Verona i Nordby.


Foto: Niels Erik Thunbo Pedersen

Inden generalforsamlingen havde foreningen arrangeret en byvandring i Nordby.

Inden turen gik rundt i byen med Olga Foged Klemensen som kyndig vejleder, gav hun de ca. 40 fremmødte en grundig og imponerende gennemgang af byens spændende historie.

Denne historielektion foregik i det dejlige forårsvej på byens centrale plads lige ved klokketårnet.
1

Valg af dirigent og stemmetællere:

 

Formanden, Morten Holm Madsen, bød velkommen til de ca. 45 fremmødte. Erik Ruus blev valgt til dirigent og Olga Foged og Agnethe Seiling Jankvist til stemmetæller. Michael Klejs blev valgt til referent.

Der blev ikke blev foretaget en registrering af de fremmødte.

2

Bestyrelsens beretning:

  Morten Holm Madsen hæftede et par uddybende kommentarer til den udsendte bestyrelsesberetning, Han fremhævede bl.a. Samsøgruppens arbejde og nævnte det aktuelle initiativ med at præsentere gamle fotos af Samsømotiver i Samsøposten.
3

Aflæggelse af revideret årsregnskab:

  Kassereren, Helle Jørgensen, oplyste at det med mødeindkaldelsen udsendte regnskab ikke var revideret ved udsendelsen. Det er det siden blevet, og det har ikke ført til ændringer. Årets resultat er på minus 676 kr. mod et budgetteret overskud på 5.800 kr.

Af forsigtighedsgrunde er det valgt ikke at aktivere lageret af usolgte årbøger, hvilket er en vigtig årsag til det lidt vigende resultat.
4

Godkendelse af punkt 2 og 3:

  Beretning og regnskab blev herefter diskuteret.
På spørgsmål fra Jens Christensen oplyste Niels Erik Thunbo Pedersen, at foreningen på opfordring fra sidste års generalforsamling har indmeldt sig i Sammenslutningen af Lokalarkiver (SLA). Niels Henrik Nielsen fandt at det måske ville være nok så relevant for foreningen at være medlem af Sammenslutningen af Slægtshistoriske Foreninger (SSF).

På spørgsmål fra Margrethe Bredvig om valget af dato for årets generalforsamling erindrede Niels Erik om, at det er en følge af ønsket om mødet er i samme weekend som ”Sommer i By”, hvilket vil sige ugen efter pinse.

Keld Børgesen spurgte til revisorens kommentarer til regnskabet. Helle oplyste, at revisoren forinden godkendelsen havde haft enkelte uddybende spørgsmål, og at det ikke havde ført til ændringer. Helle bemærkede i øvrigt at revisoren var til stede ved generalforsamlingen.
På spørgsmål om antallet af medlemmer oplyste Helle, at det som sidste år ligger på omkring 220.

Beretning og regnskab blev herefter enstemmigt godkendt med applaus.
5

Behandling af indkomne forslag:

 

Stillingtagen til genoptryk af tidligere årgange af foreningens årbøger:

Sagen er beskrevet i den udsendte mødeindkaldelse og Mor-ten Holm Madsen opsummerede kort: Årbogen er de sidste par år blevet trykt af Samsøposten og i en kvalitet som af økonomiske grunde lægger op til et stort 1. oplag frem for flere mindre genoptryk. De tidligere årbøger blev trykt i Jylland i en knap så god kvalitet, hvor genoptryk af mindre oplag til gengæld fortsat er mulig til en overkommelig pris – og genoptryk har fundet sted. Der er fortsat et vist salg i de gamle årgange, hvor flere efterhånden er næsten udsolgte, og spørgsmålet er nu om foreningen fortsat skal genoptrykke disse gamle årbøger.

Bestyrelsen ville gerne høre de fremmødtes syn på dette.

I den efterfølgende debat kom en række synspunkter frem – bl.a.:

• Lav et mindre genoptryk af de gamle årbøger og undersøg om årbøger kan udgives som ”pdf-filer” og/eller på CD-rom.
• Årbøger er årbøger og skal ikke genoptrykkes
• Lav en bestillingsliste og genoptryk en gang årligt ud fra den
• Genoptryk de årbøger som har vist sig at være særligt salgbare
• De gamle årbøger kan trykkes hos den gamle trykker for ca. 50 kr. pr stk. helt ned i oplag på ganske få stykker
• Hvad nu hvis den gamle trykker hæver prisen eller stiller andre krav?
• Det kræver en del administration for foreningen tilbagevendende at genoptrykke
• Optryk skal hænge sammen økonomisk
• Foreningen har økonomi til genoptryk – også selv om det tager år at sælge det
• Vigtigt at der fortsat kan sælges hele sæt
• Opdyrk markedet for salg af brugte årbøger
• Opdyrk markedet for brug af årbogen som firmagave til de ansatte

Niels Erik Thunbo Pedersen takkede for inputtene og opsummerede, at der tilsyneladende er opbakning til at genoptrykke. På den baggrund så han for sig en model, hvorefter de gamle årgange genoptrykkes i et omfang så problemstillingen ikke dukker op igen inden for de nærmeste år. Det vil formentlig dreje sig om oplag pr årbog på ca. 50 stk. – svarende til en samlet udgift for foreningen på omkring 12.500 kr

6

Fastsættelse af næste års kontingent:

 

Bestyrelsens forslag om uændret kontingent på 150 kr.pr husstand og 500 kr. pr. år for virksomheder blev godkendt.

Niels Erik Thunbo Pedersen bemærkede til det fremsendte budget, at udgifter til eventuelt genoptryk af gamle årbøger, jf. forrige punkt, ikke er medtaget.

Budgettet blev med den tilføjelse godkendt.

7

Valg af formand:

 

Morten Holm Madsen blev genvalgt som formand uden modkandidater.

8

Valg af bestyrelsesmedlemmer, suppleanter og revisorer:

  Gjertrud Knudsen og Helle Jørgensen blev genvalgt til bestyrelsen. Der var ikke opstillet modkandidater. De to øvrige bestyrelsesmedlemmer Niels Erik Thunbo Pedersen og Michael Klejs var ikke på valg.

Ane Mette Øster og Jens Erik Mortensen blev begge genvalgt som bestyrelsessuppleanter uden modkandidater.

Torben Due Petersen blev genvalgt som revisor. Jean Seeberg blev valg til revisorsuppleant.
9

Fastsættelse af dato for næste års generalforsamling:

 

Næste års generalforsamling blev fastsat til lørdag den 6. juni 2009.

10

Eventuelt:

 

Karl Erik Kornmaaler bragte en eventuel bevaring af gamle gravsten på banen.

Morten Holm Madsen fremhævede Karl Eriks store frivillige arbejde med at affotografere gravsten, men mente umiddelbart at det kunne blive en stor og vanskelig opgave for foreningen at involvere sig i bevaring af gamle gravsten. Han fandt, at et eventuelt initiativ i givet fald skal afstemmes med stiftets og andres forpligtelser på samme område, og han opfordrede Karl Erik til at finde ud af, hvad der var sket indtil nu, og hvad der er planer om at der skal ske.

Referent: Michael Klejs
Dirigent: Erik Ruus

Fra Amerika til Samsø

Ved arrangementet til årets generalforsamling deltog bl.a. SLFS-medlem nr 230, Shirley Bagger Davis, der til dagligt bor i Portland, Oregon i det nordvestlige hjørne af USA.

Shirley skriver følgende om sig selv på sin egen hjemmeside:

Shirley Davis, Foto: Michael LundWith the exception of my mormor and her ancestors, all of my folks came from the small island of Samsø, Denmark--some are still there or in other unknown parts of Denmark.

The earliest known of my ancestors were found in the Kolby area of Samsø until about 1800 when the families suddenly began to appear in the Onsbjerg and Tanderup areas of Samsø. But, of course with Samsø being so small, some ancestors easily gravitated into the family from other parishes such as Pillemark, Besser, Toftebjerg.

Thirteen of my ancestors, including my father-Lauritz Peder Bager-emigrated to the USA or Canada. I have documented records for eight of them. Those who did immigrate didn't find a land of "milk and honey" as some were promised. But they brought with them their knowledge of working the land; and with hard work, persistence, and faith, they managed to settle, live and enjoy life, while raising first through fourth and fifth generation Americans who are proud to call themselves Danish-American.

As you will see, this site is full of some of the most common Danish surnames. I hope you will take a look at those names, and if any draw your attention, please contact me. I am willing to share any information I have.  My e-mail address is: sheldav@comcast.net

Niels Henrik Nielsen, der til dagligt er et flittigt medlem af foreningen, skriver følgende om baggrunden for Shelly Davis (Shirley Bagger Davis) og hendes ophold i danmark dette forår:

Shelly var første gang på Samsø i 2002 (tror jeg det var), hvor hun bl.a. traf Ole Even Rasmussen og så den gamle stubmølle. Dengang vidste hun ikke så meget om slægten, så hun var meget bedre rustet denne gang, og hendes veninde Lissa Pedersen (Hvidovre) og jeg syntes begge, at tidspunktet omkring generalforsamlingen ville være fortræffeligt til et nyt besøg i Danmark.

Den første lille uge gik bl.a. med at se og gense København og også med at besøge Falster og Præstø, hvor Shellys mors familie kom fra.

Da hun alene taler engelsk, havde jeg tilbudt at være "guide" i den næste lille uges tid på Samsø, og ved hjælp fra venner på Samsø fik vi endog stillet en bil til vores disposition - fantastisk hjælpsomhed!

Jeg havde brugt timer på at researche på Krak, Eniro og i Samsø telefonbogen, om der fandtes efterkommer til hendes fars søskende, og om de stadig boede på Samsø. Således fandt jeg frem til Vibeke og Bertha og ringede til dem og spurgte om de kunne være interesseret i at møde deres tætte slægtning fra Amerika. Den var de med på, og der var stor gensynsglæde med udveksling af gamle billeder, som Shelly havde medbragt fra USA. Der var danske frikadeller, nye samsøkartofler og lækre grønne asparges.

Jeg havde kontaktet ejerne af slægtens gamle hjem, "Lillebo" på Kirkevej 12 i Onsbjerg og fået lov at gå rundt i huset sammen med den lokale Onsbjergguide Holger Berthelsen. Han fortalte spændende om indretningen i huset, som har stået næsten urørt gennem århundreder. Fra en kusine i Canada havde Shelly fået en beskrivelse af huset, og den stemte fuldstændig overens med hvad hun så.

Vi besøgte andre slægtninge bl.a. den nu aldrende Søren Henrik Lassen i Alstrup, hvor hun også blev hjerteligt modtaget.

Der var andre slægtninge, Shelly ikke havde aftaler med, men som hun alligevel pludseligt fik skabt kontakt til, heriblandt  en af deltagerne i Sommer-i-By optoget, Bertram Sørensen, hvis far også stammer fra huset i Onsbjerg.

Sjovt nok så fandt vi ud af at Shelly, Søren Henrik og jeg selv også har fælles aner langt tilbage - gennem slægten Lassen fra Alstrup.

Ovenstående billede fra Brundby har tidligere været vist som postkort i foreningens Årbog i 2005 på side 131. I huset til venstre afholdt birkedommer Bay retsmøder i tingstuen. Denne tingstue tegnede Martinus Rørbye i 1847 (se side 23 i Årbog 2005).

Det viser sig, at det er Shellys farfar og farmor, Søren Bager Sørensen og Jensine, der sidder i den kørende i jumbe gennem Brundby.

Det billede hang i mine morforældres hjem i Ballen, nærmest som et stort postkort, og da Shelly fandt mit billede via SLFS' hjemmeside, kunne hun fortælle mig historien om hvem personerne var.

Udgravninger ved Gl. Brattingsborg

Nationalmuseet startede den 3. juni i år et stort forskningsprojekt om de middel-alderlige borge på Samsø. Over de næste 4 år vil Nationalmuseet, Økomuseum Samsø og Moesgaard Museum gennemføre en række udgravninger på øens fem middelalderlige voldsteder : Gl. Brattingsborg, Vesborg, Hjortholm, Bisgaard og Blaffersholmen. Ingen af disse voldsteder har nogensinde været undersøgt arkæologisk.

Kun enkelte skriftlige kilder omtaler disse borge. Under sine plyndringstogter drog den oprørske marsk Stig i 1289 til øen og ”nedbrød borgen på Samsø”. Måske er der i denne sammenhæng tale om Gl. Brattingsborg. Senere hører man om Valdemar Atterdags lensmand på Vesborg, hvor fyret i dag står oven på den mægtige borgbanke omgivet af volde og grave.

Projektet gennemføres i samarbejde med ejeren af alle fem voldsteder Anders Danneskjold Lassen, der har givet økonomisk støtte til gennemførelsen af udgravningerne.

Ved orienteringsmødet på udgravningens første dag, hvor hele projektet gik i gang og hvor gravemaskinen skrællede den øverste græstørv af søgegrøfterne ved Gl. Brattingsborg voldsted ved Tranebjerg, var foreningen til stede, og Knud Schou Poulsen fik taget en række gode billeder af dette spændende arbejde.


Gl. Brattingsborg set fra Marsk Stigsvej


Fra udgravning af søgegrøften

Flere billeder fra udgravningen kan ses på foreningens hjemmeside.

Eventuelle spørgsmål om projektet kan rettes til Niels Engberg på tlf. 33 47 31 24 eller  Vivian Etting på tlf. 33 47 31 21. Begge er museumsinspektører ved Nationalmuseet.

 

Kontingent for 2008

Hvis du endnu ikke har betalt dit kontingent for 2008, bliver dette nyhedsbrev desværre det sidste, du modtager fra foreningen i denne omgang.

Kontingentopkrævningen for 2008 blev udsendt i april måned til dem, der ikke allerede da havde indbetalt beløbet.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har betalt dit kontingent, kan du ret nemt kontrollere dette, hvis du logger dig ind på foreningens hjemmeside. Har du ikke adgang til Internetet, kan du også rette henvendelse til foreningens kasserer, - se nærmere på sidste side af dette nyhedsbrev.

Fra Samsø til Amerika

Årbogen 2008 præsenteres 22. november i Besser

Årbogen 2008 præsenteres også denne gang i Besser Forsamlingshus, Besser Hovedgade 32. Præsentationen finder sted lørdag den 22. november kl. 14:30.

Årets temaet er i år "Samsingernes drøm om Amerika". Redaktionen har med hjælp fra flere af foreningens medlemmer fået skrevet en række gode historier om Samsinger, der prøvede lykken i det nye land.

Ved arrangementet, hvor bogen præsenteres, vil foreningen byde på en kop kaffe med kage, og der er gratis adgang for alle, der interesserer sig for Samsøs slægts- og lokalhistorie.

Præsentationen forventes at være slut kl. 17:00.

Medlemmer, der møder personligt op ved præsentationen den 22. november, vil kunne købe årbogen til en særlig rabatpris, der igen i år er sat så lavt som 100,00 kr.

I løssalg bliver prisen for medlemmer kr. 125,00 og for ikke-medlemmer er den kr. 160,00.

Bestilling kan foretages på foreningens hjemmeside, eller ved at sende en skriftlig bestilling til foreningens kasserer: Helle Jørgensen, Havdrupvej 137, 2720 Vanløse.

Husk at bestilte bøger skal være betalt, inden de sendes. Betaling bedes ske til foreningens girokonto: Reg.nr. 0536 konto nr. 60077193.

Om aftenen den 22. november er der foreningsmiddag kl. 19:00. Medlemmer og pårørende, der har lyst til at deltage i middagen er velkomne.

Igen i år er det Grethes køkken, der leverer menuen. Pris pr. kuvert er 150, - kr. eksklusiv drikkevarer, som kan købes på stedet

Vi håber at rigtig mange af klubbens medlemmer har lyst til at deltage i festmiddagen.

Af hensyn til køkkenet er det nødvendigt at tilmelde sig til middagen senest lørdag den 15. november. Tilmelding kan ske hos: Bertel Madsen, telefon 86590616 email: Langemark@mail.dk

På gensyn i Besser Forsamlingshus den 22. november

Med venlig hilsen Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø.
Morten Holm Madsen

 

Gamle billeder i Samsø Posten

Som omtalt i sidste nyhedsbrev har foreningen indledt et samarbejde med Samsø Posten om med jævne mellemrum at bringe et gammelt billede, som SLFS har givet et par ord med på vejen. Til og med august måned har der været bragt fem billeder, nærmere bestemt den 11/4, 8/5, 11/6, 9/7 og 7/8. Billederne, der har været vist, er disse, alle fra Tranebjerg:


Langgade - Besservej

Tranebjerghus

Manufakturhandel "Union"

Langgade - Besservej

Langgade

Hvis du vil vide mere om de pågældende billeder, kan du enten læse beskrivelsen i avisen, eller du kan finde billederne i foreningens billedarkiv på vores hjemmeside.

 

Laurits Kjær-Hansen †

Umiddelbart inden udgivelsen af nærværende nyhedsbrevs modtog vi desværre det sørgelige budskab, at foreningens æresmedlem Laurits Kjær-Hansen døde sent om aftenen fredag den 12. september 2008.

Det mangeårige arbejde med at indsamle oplysninger og materiale om Samsø og Samsøs slægter, Laurits Kjær-Hansen gennem et langt liv havde foretaget sammen med sin hustru Ebba, blev i 2001 foræret til Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø, og det danner i dag hjørnestenen i foreningens samling.

Æret være Laurits Kjær-Hansens minde

 


Laurits Kjær-Hansen og hustruen Ebba,
Fotograferet i oktober 2001.

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø
"Onsbjerg Gl. Skole"
Tanderupvej 15
8305 Samsø

Hjemmeside:
www.genealogy-samsoe.dk
Medlemmer, der ikke har fået en adgangskode til hjemmesiden, kan henvende sig til foreningens webmaster.

Åbningstid
Torsdage fra kl. 13.00 til 17.00. Samlingen holder lukket i skolernes ferier.
Aftale om besøg kan dog træffes med
- Knud Schou Poulsen på tlf. 24 81 47 51 eller
- Liss Matthiesen på tlf. 86 59 06 16.
Email direkte til samlingen: samlingen@genealogy-samsoe.dk

Kommende arrangementer:
22. november 2008: Præsentation af Årbogen 2008 på Samsø
6. juni 2009: Generalforsamling på Samsø
Øvrige arrangementer vil blive annonceret på foreningens hjemmeside.

Kontingentindbetaling:
Det årlige kontingent udgør kr. 150 for private og kr. 500 for virksomheder, og det opkræves hvert år i januar måned.
Indbetaling kan ske til giro/bank reg. nr. 0536 konto nr.  60077193.
Husk at angive medlemsnummer.

Næste nyhedsbreve:
Udkommer i januar/februar 2009.

Bestyrelsen:
Formand Morten Holm Madsen E-Mail: besser@dbmail.dk - tlf 33 31 53 53
Næstformand: Michael Klejs, E-Mail: klejs@webspeed.dk - tlf 45 88 57 43
Kasserer Helle Jørgensen E-Mail: bst5569@vip.cybercity.dk - tlf 38 71 72 76
Webmaster Niels Erik Thunbo Pedersen E-Mail: nep@dhigroup.com - tlf 38 71 72 76
Sekretær Gjertrud Knudsen E-Mail: gemse@samso.com - tlf 30 25 71 14
Suppleanter: Jens Erik Mortensen og Ane Mette Øster

Kontaktperson til Samsøgruppen:
Bertel Madsen, Tværvej 33, Langemark, 8305 Samsø. Tlf.: 86 59 06 16
E-Mail: langemark@mail.dk

Støt firmamedlemmerne:


Ulla Fredsøe



Trevor Parnaby
Entreprenør- og havearbejde


Oles Auto


Samsø Posten



Den gamle Købmandsgård - en unik ramme for godt samvær!



Jyske Bank, Samsø


... de støtter os!
logo_slfs.gif (4325 bytes)